• DOLAR 34.693
  • EURO 36.671
  • ALTIN 2967.846
  • ...
Uzmanlardan bahar hastalıkları uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Muhammet Özlü baharın gelmesiyle birlikte meydana gelebilecek hastalıklar konusunda önemli açıklamalarda bulunarak bu hastalıklardan korunma yollarını anlattı.

 

Özlü, gribal enfeksiyonun bahar döneminde en sık gördüğümüz hastalıklardan olduğunu, mevsim geçişi dolaysıyla sıcak soğuk farklılığından kaynaklandığını belirtti. Bu durumda biraz daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Özlü; Özellikle yaşlıların ve çocukların daha dikkatli ve tedbirli davranmaları gerekir kalabalık ortamlardan kaçınılması hasta çocukların kreşlere veya okullara gönderilmemesi gerekir ya da gidilecekse maske kullanılması enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir\" dedi.

 

Bu tür enfeksiyonların bulaşması durumunda ise bol sıvı ve gıda takviyesiyle kısa sürede atlatılabileceğini ifade eden Özlü; \"Buna rağmen hastalık atlatılamazsa medikal tedavi dediğimiz ilaçlı tedavi gerekir\" dedi.

 

Bahar döneminde meydana gelen diğer önemli bir rahatsızlık olan alerjik hastalıklara da değinen Özlü; \"Ağaçların yeşermesiyle birlikte polenlerin çıkması bu hastalıklara karşı alerjisi olanlara pik yapmaktadır. Buna karşın kişiler hangi türlere karşı alerjik sıkıntı yaşadıklarını çeşitli testlerle açığa çıkarabilirler sorun öğrenildikten sonra biraz daha dikkat edilir. Gerekiyorsa ilaç kullanılarak ya da kaynaklar tespit edildiyse onlara karşı izole olarak korunarak bunu atlatmış olabilirler\" dedi.

 

Belirli polenlere veya yeşilliklere karşı alerjisi olanlara da kalıcı tedavi olan 3 ile 5 yıl içinde aşı tedavisi olmalarını tavsiye eden Özlü; genel bir alerjisi olanların ise, medikal ve ilaç tedavisiyle belirli spreylerle bu dönemi atlatılabileceklerini söyledi.

 

Alerjiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerinin birbirine benzeyebileceğini belirten Özlü; \"Her iki rahatsızlıkta da burunda tıkanıklık, hapşırık, burun akıntısı, seröz bir burun akıntısı olur ama aradaki fark şudur: Gribal enfeksiyonda ya da üst solunum yolu enfeksiyonunda vücutta halsizlik ya da kırgınlık olur ama alerjik durumlarda ise sadece burun tıkanıklığı, kaşıntı veya hapşırık olur ama genel vücut dengeleri yerindedir bir halsizlik veya kırgınlık genellikle olmaz.\"dedi. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir