Besinler, ilacın etkisini değiştirir mi?
Ege Üniversitesi`nde düzenlenen 11. Sağlık Halk Kongresi`nde konuşan Prof. Dr. Ulvi Zeybek, deve dikeni, filkulağı, balık yağı, keten tohumu gibi bazı gıdaların fazla tüketildiğinde kullanılan ilacın etkilerini olumsuz yönde tetiklediğini söyledi.
İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde düzenlenen 11. Sağlık Halk Kongresi 2. gününde Prof. Dr. Füsun Saygılı Başkanlığında Günümüz Sorunu: İlaç -İlaç Etkileşimleri, İlaç - Besin Etkileşimi oturumuyla başladı.
Konuşmacılar bazı maddelerin içilen ilacın etkisini azalttığını, bazılarının ise arttırdığını belirttiler. Konuşmacılardan Prof. Dr. Ulvi Zeybek \"Besinler, ilacın etkisini değiştirir mi?\" sorusu altında doğal sağlıktan ve alternatif tıp ile doğru bilinen yanlışlardan bahsederek; deve dikeni, filkulağı, balık yağı, keten tohumu gibi bazı gıdaların fazla tüketildiğinde kullanılan ilacın etkilerini olumsuz yönde tetiklediğini söyledi.
Prof. Dr. Sibel Göksel; birlikte kullanılan ilaçların zaman zaman etkileşime geçerek, ilacın etkisinde kayıp, artış ya da ilaç zehirlenmelerinin olabileceğini bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde ilaç alınması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Şevki Çetinkalp; Japonya` da 40-79 yaş arası 40 bin 530 kişi ile yapılan ve 11 yıl süren bir araştırmada günde 5 bardaktan fazla yeşil çay içenlerin herhangi bir hastalıktan ölme riskinin günde bin fincandan az çay içenlerden yüzde 16 daha az olduğuna dair araştırmayı dinleyenlerle paylaştı. Tarçın, yaban mersini, fındık ve kahvenin düzenli tüketildiğinde kan şekerini düşürmeye yardımcı besinler olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Mehmet Erdoğan ise, son dönemde basında çıkan kolesterol ilaçlarının yararsız olduğuna dair iddiaların yanlış ve bilimsellikten uzak olarak değerlendirdi. Düzenli kolesterol ilacı kullanan hastaların greyfurttan uzak durmalarını, sarımsak ve çemen otunun ise ilacın etkisini arttırdığını ifade ederek, doktorlara danışılarak tüketilmesi önerisinde bulundu. (Yunus Şani - İLKHA)