Halk ilaç ve ekmeğe yapılan zammı değerlendirdi
Covid-19 salgını ile birlikte ekonomik sıkıntılardan olumsuz etkilenen halk; ekmek ve ilaç başta olmak üzere birçok ürüne üst üste gelen zamlara tepki gösteriyor.
Ekmek ve ilaç başta olmak üzere temel gıda maddelerine yeni yılda da zamların devam etmesi ve zamların önüne geçilememesi halkı mağdur ediyor.
Son dönemlerde birçok ürüne ardı ardına zamlar yapılırken, bunların sebepleri arasında dolardaki yükselişin de etkisi olduğu ifade ediliyordu. Bir dönem 8 TL’nin üzerine çıkan dolar, son günlerde 7 TL seviyelerine yaklaştı. Dolardaki bu gerilemenin ardından tüketici cephesinde fiyatlarda da bir düşüş beklentisi oluşurken ekmeğe ve ilaca yapılan zamlara tepki gösterdi.
Ekmek ve ilaç bu kadar pahalı olmamalı
Yapılan zamların nedeninin ve kaynağının araştırılması gerektiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Zeki Erden ise şunları söyledi:
“Bu salgın sürecinde döviz ve altın düştüğü için belli başlı bazı kalemlerinde düşmesi gerekiyor ama biraz daha bu işin kaynağını araştırıp neden sürekli zam yapıldığı araştırılması ve zamların kaynağının araştırılması gerekiyor. Halk ekmeği bu kadar pahalı almamalı, bu zamlar milleti çok yoruyor, bunula ilgili de bir çalışma yapılması gerekiyor. Bence yanlış bir yolda gidiliyor ve bunu çözüme kavuşması lazım.”
"Hiç olmazsa ekmek ve ilaca zam yapılsaydı"
Döviz ve altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen ekmek ve ilaca yapılan zamları etik bulmadığını ifade eden Naci Aytaç, “Son olarak emek ve ilaç fiyatlarına yapılan zammı tasvip etmiyorum, ekmek ve ilaç halkın en temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Hiç olmazsa onlara zam yapılmasaydı. İnsanın en temel ihtiyacı nedir? Tabi ki ekmek ve ilaçtır. Halkın ekmeğiyle oynanmasın.” dedi.
"5-6 nüfuslu bir aile yapılan zamlardan sonra ekmeği nasıl alacak?"
"Ekmek ve ilaç insanların temel ihtiyacıdır. Gelen zamlar sonrası insanlar ne yapacak? Halk gerçekten perişan, salgın nedeniyle çalışmayan birçok insan var." diyen Yunus Özer, buna rağmen bitmek bilmeyen zamların gelmeye devam ettiğini söyledi.
Özer, “Ekmek ve ilaca yapılan zam fazla, Siirt şartlarında ekmeğin 1,5 TL olması hakikaten insanları zorluyor, bu zamlar belki çok zengin olan insanların umurunda olmayabilir ama kenar mahallede oturan kesime baktığımızda bu zamların onları ne kadar zorlayacağı görülecektir. Siirt’te düşük maaşla çalışan birçok insan bulunuyor. 5-6 nüfuslu bir aile yapılan zamlardan sonra ekmeği nasıl alacak bilemiyorum. Dolar ve altın düşse de yapılan zamlar geri alınmıyor.” diye konuştu
Ekmeğe ve ilaca yapılan zam halka zulüm değil midir?
Ekmeğe ve ilaca yapılan zammın halka zulüm olduğunu ifade eden Beşir Ünal, “Bir ekmek 1,5 TL oldu, ilaca yapılan zamdan dolayı eczane gidemiyorsun bile, gıda için ise bir şey demiyorum, dolar yükseldi diye yapılan zamlar geri alınmıyor. Hükümet ilgilenmediği için de bu şekilde devam ediyor, hükümet ilgilense bu şekilde olmazdı ama hükümet zenginlerin yanında yer aldığı için halkın durumunu görmüyor, alt sınıf hep bu şekilde ezilmeye devam ediyor.” şeklinde konuştu
"Yetkililerin bu duruma artık bir el atması gerekiyor"
Hükümetin artık bu zamlara bir dur demesi gerektiğini ifade eden Hadi Ulu, “Bizim için en kötü şey ekmek ve ilaca yapılan zamdır, elbise olsa yılda bir kez alıyoruz ama ekmek ve ilaç her gün ihtiyaç duyulan bir şeydir, bence yapılan zamlar boşunadır. Yapılan zamların dolar ve altın ile bir alakası yok, çünkü her ikisi de düşüşe geçmiş durumda ama buna rağmen zam yapılıyor bu nasıl oluyor? Zamlara karşıyız. 11 nüfusa sahibim, kapıcılık yapıyorum, iş yok, günde her birimiz bir ekmek tüketsek 11 ekmek oluyor. 1,5 TL’den 16,5 TL, 2 ekmek tüketsek 33 TL, ayda bin TL sadece ekmeğe gidiyor. Benim aldığım maaş ise bin 500 TL, doğalgaz, elektrik ve diğer masraflar ne olacak? Yetkililer bu duruma artık bir el atması gerekiyor.” dedi. (İLKHA)