• DOLAR 34.156
  • EURO 37.185
  • ALTIN 2939.863
  • ...
Şehiriçi Taşımacılıkta Korkunç İhmalkarlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Diyarbakır (Amed)`da şehir içi ulaşım araçlarının çok fazla yolcu alması ve araçlarda gerekli temizliklerin yapılmaması vatandaşı çileden çıkardı. Yetkilileri duyarlı olmaya çağıran vatandaşlar, araç sürücülerine gerekli eğitimlerin verilmesini istediler.
 
`Şehir içi araçlar kötü kokuyor`
Şehir içi araçlarına sürekli bindiğini ve bu araçlarda gerekli temizliklerin yapılmadığını, şoförlerin yolcuları maddi kazanç kapısı olarak gördüklerini ifade eden Faysal Bük adlı esnaf, "Minibüs şoförleri gerekli temizliği zaten yapmıyor, bunlara bazı duyarsız vatandaşların yedikleri yiyeceklerden dolayı etrafa yayılan soğan, sarımsak kokuları da eklenince yolculuk kâbusa dönüyor. Temizlik konusunda düzenli bir denetim yapılmıyor. Denetim yapılmadığı için şoförler de istedikleri gibi davranıyorlar" dedi.
 
`Erkek kadın üst üste yığılıyor`
Minibüs şoförlerinin dinledikleri müziklerin seslerini sonuna kadar açmalarından rahatsız olduklarını ve bu durumu şoförlere söylediklerinde hakaretlere maruz kaldıklarını ifade eden Bük, "Minibüs şoförleri çok fazla yolcu alıyor. O kadar fazla yolcu alıyorlar ki erkek ve kadınlar birbirlerine yapışık bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Birde bunlara şoförlerin sonuna kadar seslerini açtıkları müzikler eklenince de yolculuk geçilmez bir hal alıyor. Biz bu durumu şoföre söylediğimizde ise bize kızıp indirme tehdidinde bulunuyorlar. Bu cesareti de yetkililerin yeterince denetim yapmamalarından kaynaklandığını" söyledi.
 
`Çocuklar eziliyor`
Uğur adlı başka bir esnaf ise, "Ayakta yolcu almak yasak olmasına rağmen minibüsler tıka basa yolcu alıyor. Minibüslere binen bazı çocuklar ezilme tehlikesi ile baş başa kalıyor. Bu duruma tanık olan şoförler yolcu almaya devam ediyor" dedi.
 
`İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?`
Minibüs şoförleri insan hayatını tehlikeye atıyor diyen Uğur, " Şoförler bir yolcu fazla almak için adeta ölesiye yarış yapıyorlar. Yolculara kendi keyiflerine göre muamele ediyorlar. Minibüs şoförlerine iyi bir eğitim verilmeli çünkü çok fazla argo kelime kullanıyorlar. Arabanın içinde bayan var mı yok mu diye düşünmüyorlar sesli ve küfürlü bir şekilde konuşuyorlar" şeklinde ifade etti.
 
`Şoförler kural tanımıyor`
Hacı adlı esnaf ise, "Minibüs şoförleri araç kullanırken hiçbir kurala uymuyor yolcuların hayatını tehlikeye atıyor. Denetim yapıldığı zamanda diğer şoförler birbirini uyarıyor kontrol noktalarına geldikleri zaman tedbirli davranıyorlar, ceza yemekten kurtuluyorlar" dedi.
 
`Çok hızlı kullanıyorlar`
Minibüs şoförlerinin çok hızlı araç kullandıklarını bir yolcu alabilmek için kazalara sebep olduklarını ifade eden Hacı, "Diyarbakır`ın diliyle böylelerine ` bir liralık katiller` diyoruz. Adam bir yolcu almak için diğeriyle yarışa girip 10 kişiyi bile ezmeyi göze alıyor yeter ki o durakta duran yolcuyu alsın. Ayrıca arabada çocuklar, genç kızların olduğunu görmezden gelip argo kelimeler kullanıyorlar. Bununla da kalmayıp müziğin sesini sona veriyorlar" şeklinde ifade etti.
 
Konuyla ilgili görüştüğümüz trafik polisleri ise her gün en az 50 araca ceza yazdıklarını ama şoförlerin yine de fazla yolcu almaya devam ettiklerini belirttiler. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir