• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Antep fıstık ezmesinin Kahramanmaraş adına tescillendirilmesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Antep fıstık ezmesinin 2017 yılında Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Gaziantep adına tescil ettirildiğini anımsatan Akıncı, yüzyıllardır Gaziantep’te üretilen ve kentin öz değerlerinden biri olan Antep fıstık ezmesi için farklı bir kentin kurumunun benzer bir isimle tescil başvurusunda bulunmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Bu tarz girişimlere karşı yasal itiraz haklarını kullanacaklarını belirten Akıncı, “Antep fıstık ezmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2017 yılında mahreç işaretiyle gazi şehrimiz adına tescil edilmiş bir üründür. Antep fıstık ezmesi, baklava gibi Gaziantep’e özgü yüzyıllardır bu kentte üretilen ve çıkış noktası bu kent olan geleneksel bir tatlıdır. ‘Boz iç’ olarak tabir edilen erken hasat edilmiş Antep fıstığının şeker ile belirli ölçülerde karıştırılması ile hazırlanan Antep fıstık ezmesinin ayırt edici özelliği ise ezme üretiminde kullanılan Antep fıstığı, şeker ve yağ karışımıdır. Gaziantep’in tescilli kültürel ürünü Antep fıstığından imal edilen ve ürünün bizzat kendisinin Gaziantep adına tescil edildiği bir marka için, komşu bir kentten benzer bir isimle tescil girişiminde bulunulmasını doğru bulmuyoruz.” dedi.

Bu durumu kültürel ürünlerin tanıtımı noktasında da yanıltıcı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Akıncı, “Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adının temel amacı, tescile konu olan ürünün üretimi, tarihsel gelişimi ve genel niteliklerine bağlı özelliklerinden dolayı korunmasını sağlamaktır. Bu bağlamda hammaddesinden geleneksel üretim modeline kadar tüm kökeni Gaziantep’e ait olan bir ürün için farklı bir kent adına imalat içerik oranlarında değişikliklere gidilerek tescil başvurusunda bulunması coğrafi işaretlemenin temel amaçlarına aykırı bir tutumdur. Türkiye’nin ilk UNESCO gastronomi kenti unvanına sahip Gaziantep’in binlerce yıllık eşsiz mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Antep fıstık ezmesi her şeyi ile Gaziantep’in tescilli bir değeridir. Ecdat yadigârı bu öz değerlerimizi şimdiye kadar nasıl muhafaza ettiysek bunda sonra da tüm Gaziantepliler olarak aynı şekilde korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Akıncı, Antep fıstık ezmesinin farklı ad ve türevlerle farklı şehirler adına tescil ettirilmesi girişimlerine karşı yasaların kendilerine tanıdığı ölçüde itiraz haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek Gaziantep’in 40 farklı ürünle Türkiye’de en fazla coğrafi işaret tesciline sahip kent olduğunu da sözlerine ekledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir