• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
NATO güçleri Afganistan'dan ne zaman çekilecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, video konferans yöntemiyle düzenlenen ve Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gün oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, yarınki oturumun gündem maddesi olan NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi veya bu ülkede kalması hakkındaki kararla ilgili soru üzerine, "Afganistan'daki varlığımız şartlara bağlı. Taliban taahhütlerini yerine getirmeli." dedi.

NATO'nun Afganistan barış sürecini desteklediğini belirten Stoltenberg, "Doğru zaman geldiğinde Afganistan'dan ayrılacağız. Şu andaki odak noktamız barış sürecini ve müzakereleri nasıl destekleyebileceğimiz." diye konuştu.

Stoltenberg, müttefiklerin istişare içinde olduğunu ve birlikte karar vereceğini, ana meselenin Taliban'ın şiddeti azaltması ve El Kaide gibi gruplarla arasına mesafe koyması olduğunu dile getirdi.

Stoltenberg, bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak ve Suriye'yle sınırı olan NATO'nun çok önemli bir müttefiki olduğunu,  DEAŞ ile mücadelede altyapısıyla önemli katkılar sağladığını söyledi.

"Türkiye terör saldırılarından en çok çeken NATO müttefikidir." diyen Stoltenberg, şu anda milyonlarca sığınmacının Türkiye'de barındığını hatırlattı.

NATO müttefikleri arasında anlaşmazlıklar olabileceğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun S-400 sistemleri, Doğu Akdeniz gibi konularda farklılıkların konuşulabilmesi ve olumlu yaklaşımların aranabilmesi için bir platform sunduğunu aktardı.

Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında ayrıştırma usulleri konusunda kurulan mekanizmayı örnek göstererek, NATO'nun Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göç krizi sırasında vardığı anlaşmanın Ege Denizi'nde uygulanmasına da yardımcı olduğunu ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir