Avrupa Birliği aşı anlaşmalarına mutasyon maddesi koyduruyor
Avrupa Birliği'nin korona virüsü aşıları için yaptığı yeni anlaşmalara varyant karşıtı maddeler eklettiği belirtildi. Reuters'a konuşan üç kaynağa göre yeni sözleşmelere eklenen maddeler AB'nin yaygın varyantlara karşı etkili olmayan aşıları almamasının ve güncellenmiş aşıları sipariş etmesinin önünü açıyor.
Avrupa Birliği'nin (AB), Covid-19 aşısı almak için yaptığı yeni anlaşmalara mutasyonlara karşı özel bir madde koydurduğu belirtildi. Buna göre AB, üretilmesi halinde, virüsün daha bulaşıcı olan varyantlarına karşı güncellenmiş aşılara erişimi garanti altına almayı planlıyor.
'PFIZER'LE SON ANLAŞMAYA EKLENDİ'
Reuters ajansına konuşan üç kaynak, yeni kontratlara eklenen maddeler sayesinde AB'nin yaygın varyantlara karşı etkili olmayan aşıları almamasının ve bunun yerine varyanta karşı güncellenmiş aşıları sipariş etmesinin önü açılıyor. Brüksel'in bu ayın başında Pfizer/BioNTech ile 300 milyon ek doz için imzaladığı ikinci kontratta bir 'anti-varyant' maddesi yer aldı.
'ESKİ KONTRATLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR'
Yetkililer, AB'nin bu maddeleri yeni yaptığı anlaşmalara ekletmek istediğini ve eski kontratları da bu şekilde güncellemeyi düşündüğünü söyledi. Bununla birlikte, ilgili sözleşme maddelerinin varyantların tanımı ve AB'nin sahip olacağı yasal güç açısından çok net ifadeler içermediği belirtildi.
MODERNA İLE YENİ ANLAŞMA
Avrupa Birliği'nin son aşı anlaşması, Amerikan firması Moderna ile yapıldı. Avrupa Komisyonu'nun bugünkü açıklamasına göre, Brüksel Moderna'dan 2021 yılında alacağı aşıların sayısını iki katına çıkaracak şekilde 150 milyon ek doz almak için yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada, önümüzdeki yıl 150 milyon ek doz için de bir opsiyon yer alıyor. Yeni anlaşmanın mutasyonlu virüs konusunda bir madde içerip içermediği bilinmiyor.
Mutasyon geçiren ve daha hızlı bulaşabildiği belirtilen varyantlar son haftalarda birçok ülkede yayılıyor. mRNA temelli Pfizer ve Moderna aşılarının bu mutasyonlara karşı etkili olduğu ve gerekirse hızla güncellenebileceği, AstraZeneca aşısının ise Güney Afrika varyantı karşısında sınırlı etkiye sahip olduğu belirtilmişti.