Evliliğin zorlaştırılması toplumda gayri ahlaki ilişkilere yol açıyor
Daha önce 20’li yaşlarda evlenen gençlerin yaşanan maddi zorluklar ve evlilik sürecinde önlerine konulan ağır şartlar nedeniyle evliliği 30’lu yaşlara ertelediklerini belirten uzmanlar, evliliklerin Kur’an ve Sünnet ışında olması gerektiğini belirtti
Evlilik yaşına gelmiş ve evlilik şartlarını taşıyan erkek ve kızların uygun bir eş adayı bulunduğu takdirde vakit kaybedilmeden evlendirilmeleri gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, evliliğin fert ve toplum üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu söylediler.
İslam dininin hassasiyetle üzerinde durduğu ve Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ümmetine tavsiye ettiği evliliğin amacında nice hikmetler olduğunu belirten HÜDA PAR Van Kadın Kolları Başkanı Neşe Ucak, İslam dininin aileye büyük önem verdiğini dile getirerek, “Çünkü aile, toplumun temelini oluşturmaktadır. Bir binanın temeli ne kadar sağlam olursa o bina o derece sağlam olacağı için bir ailenin de temeli ne kadar sağlam olursa toplumun temeli o derece sağlam olur” dedi.
NEŞE UCAK
Ucak, “Evlilik ve aile, öncelikle neslin yetiştirilmesi ve muhafazası konusunda karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca insanlık haysiyetinin korunması evlilik ve aile kurumu ile gerçekleşmektedir. Bir diğer faydası ise insanların manevi yönden gelişmesine ve olgunlaşmasına katkı sağlamasıdır” ifadelerini kullandı.
“Evlilik fıtri bir ihtiyaçtır”
Evliliğin insanoğlunun yaradılışında mevcut fıtri ve birlikte yaşama duygusunun gereği olduğunu, İnsan neslinin devamının ancak bu sayede gerçekleşebileceğine vurgu yapan Ucak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Yüce Rabbimiz Ayeti Kerimesinde şöyle buyuruyor: 'Size helal olan kadınlarla evlenin' (Nisa/3) Yine Nur Suresi 32’inci ayetinde Allahu Teala, 'Bekarlarınızı evlendirin' buyuruyor. Allah-u Teala, bu gibi hükümlerle insanları evliliğe teşvik etmiş ve neslin devamının sağlanmasını istemiştir.Peygamber Efendimiz de (Sallallahu Aleyhi Vesellem) evliliğin önemine değinerek gençleri evliliğe teşvik etmiştir. Nitekim Hadisi Şerifinde şöyle buyuruyor, 'Gençler! Sizden durumu uygun olan hemen evlensin. Zira evlilik, gözü haramdan çevirir ve iffetin korunmasına daha çok vesile olur.' Bu Hadisi Şerif ile insan onurunun ve şerefinin korunması amaçlanmıştır.
Başka bir Hadisi Şerifte ise 'Her kim evlenirse dininin yarısını kurtarmıştır.' Burada da Peygamber Efendimiz, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) evliliğin dini hayata olan katkısına dikkati çekmiştir
“Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ruhbanlığı yasaklamıştır”
Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ruhbanlığı yasakladığını, bekarlığın insanı gayri meşru ilişkilere sevk edebileceği sebebiyle bekarlığı fitne olarak tasvir ettiğini söyleyen Ucak, “Ruhbanlıkta olduğu gibi insan neslinin devamını engellemek için evlilik yasaklanırsa, telafisi mümkün olmayan gayri ahlaki hareketlerin, davranışların ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Bu anlamda evlilik ferdi ve toplumsal ahlakın bozulmasını önleyecektir.
Özet olarak, evlilik ve aile kurumu insan neslinin devamını ve muhafazasını sağlar. Fert ve toplumsal ahlak, evlilik ve aile kurumu ile korunmuş olur. Zina ve gayrı meşru ilişkiler gibi ahlak dışı davranışlar önlenmiş olur ve toplum aile sayesinde şekillenmiş olur” diye konuştu.
HACER DEMİR
“Hayatımızın merkezine Kur’an ve Sünneti almalıyız”
"Yaşam tarzımızın merkezine İslam hukukunu aldığımız vakit bütün engelleri Ayet ve Sünnet ışığında aşabildiğimizi" belirten HÜDA PAR Van Edremit İlçe Kadın Kolları Sekteri Hacer Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:
Zira Peygamber Efendimiz, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Size ahlak ve dininden hoşlandığınız biri geldiği zaman onu evlendiriniz, eğer evlendirmezseniz yeryüzünde fitne ve fesada yol açar' buyuruyor. Orada bulunan Sahabeler soruyor: 'Ya Resulellah hoşluğunda bir sorun olsa bile mi?' Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Evet, onda bir kusur olsa dahi onu nikahlandırınız.' Bu sözünü Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 3 defa tekrarlıyor.Sünnet ışığına baktığımızda Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dış görünüşe de önem verilmesi gerektiğini söylüyor ama dış görünüşten önce ahlakın geldiğini ve ahlakın güzelliğine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Ama maalesef günümüzde gençlerimiz daha çok dünyevi güzelliklere, mala, takıya, alınan eve ve sergiye önem veriyorlar
“Gençlere dizi ve sosyal medya aracılığıyla yanlış algılar empoze edilmeye çalışılıyor”
Demir, "Hayatın gerçeklerini; Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ve onun ashabının yaşantılarına bakarak öğrenmeliyiz. Evlilik hususunu ve evlilik akdini İslami daire içinde kurarsak Allah-u Teala'nın izni ile karşılaştığımız her sıkıntı ve zorluğu da sünnet ve ayet ışığında aşabiliriz" ifadelerini kullandı. (İLKHA)