• DOLAR 32.709
  • EURO 35.486
  • ALTIN 2495.28
  • ...
VLC 4.0 Sürümü ile Kullanıcı Arayüzü Yenilenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber sitesi Protocol, popüler açık kaynak video oynatıcı VLC’nin geçmişi ve geleceği ile ilgili kapsamlı bir makale yayınladı. Makalede, bu yıl içerisinde gelmesi beklenen yeni güncelleme ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Güncellemenin getireceği yenilikler arasında en çok dikkat çeken ise, VLC 4.0 ile eksiksiz bir kullanıcı arayüzü revizyonuna gidiliyor olması.

VideoLAN Vakfı Başkanı Jean-Baptiste Kempf, uygulama arayüzünü daha modern hale getirdiklerini söyledi. Kempf, iki yıl önce yeni bir arayüzün tanıtımını yapmıştı. Ancak tanıtılan bu arayüz ile VLC 4.0’da planlanan arayüz arasında benzerlik olup olmadığı henüz bilinmiyor. Haber sitesinde yayınlanan makalede, arayüz yeniliğinin yanı sıra diğer yenilikler ile ilgili bilgiler de yer alıyor. Ancak makalede yeni güncellemenin bütün yeniliklerinin yazmadığını belirtmekte fayda var.

VideoLAN Vakfı, temelde VLC’den para kazanmayı hedeflemiyor. Ancak bazı finansman veya gelir kaynakları proje için uzun vadeli destek sağlamaya yardımcı olabilir. Bu amaçla da Kempf, VideoLAN’ın oynatıcıda bulunan reklam destekli ücretsiz video akışları ile Plex benzeri bir iş modelini araştırdıklarını açıkladı. Bu durumun VLC için işe yarayabilecek bir yenilik olduğunu belirten Kempf, henüz bu konuda bir girişimlerinin olmadığını da sözlerine ekledi. Ancak ilerleyen zamanlarda maddi destek amacıyla yeni adımların atılabileceğini söylemek mümkün görünüyor.

VLC 4.0 ile birlikte birlikte AV1 ve AV2 kodekleri de destekler hale getirilecek. Özellikle AV1, bu günlerde akış hizmetleri ve diğer video servisleri için büyük bir ilgi görüyor. Bu nedenle yeni güncellemede bu özellikler de aktif hale getirilecek ve bu ilgiden de faydalanılmaya çalışılacak. Bunun yanında VideoLAN, WebAssembly ve JavaScript kullanarak VLC’yi Web üzerinde de çalıştırmak için yeni bir yol arıyor. Yeni güncelleme ile bu özellik de kullanıcılara sunulabilir.

Son olarak, VLC 4.0’ın önümüzdeki aylarda piyasaya çıkması bekleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir