Bangladeş yönetimi Arakanlı Müslümanları "ölüm adasına" gönderiyor
Laik Bangladeş yönetimi, tüm tepkilere rağmen 3 bin Arakanlı Müslüman'ı daha "ölüm adası" olarak bilinen Bhasan Char Adası'na gönderdi. Bangladeş'ten Bhasan Char Adası'na bugüne kadar 7 bin Müslüman mülteci gönderildi.
Myanmar'da baskı ve zulümden kaçan yaklaşık 1 milyon Roghingya Müslümanından yaklaşık 100 bin kadarı, laik Dakka yönetimi tarafından Bengal Körfezi'ndeki bir adaya yerleştiriliyor.
Anakaraya gemi ile bir saatlik mesafede bulunan Bhasan Char (Yüzen ada) ismiyle anılan ada, sığ bölgelerdeki gelgit ve heyelan hareketleri ile 2006 yılında oluştu. Bangladeş donanmasının ölçümlerine göre denizden ortalama yüksekliği 2,5 metre civarındaki adada, nehir erozyonu yoğun görülüyor.
Bengal Körfezi'ndeki adada, muson yağmurlarından dolayı sel oluşmasından endişe ediliyor. Son 50 yılda özellikle sahil kesimlerinde yaşanan aşırı hava olaylarında yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bangladeşli yetkililer ise adanın etrafına üç metrelik setler çekildiğini ve adaya zorla yerleştirilen Müslümanların bu sayede kötü hava şartlarından olumsuz yönde etkilenmeyeceğini iddia ediyor.
Arakanlı Müslümanlar, ölüme terk edildikleri adaya zor kullanılarak gönderildiklerini, gitmek istemeyenlerin işkence gördüğünü belirtiyor.
Bangladeş yönetiminin söz konusu kararı Arakanlı Müslümanları izole etme çabası olarak yorumlanırken söz konusu karar, insan hakları kuruluşları tarafından kınanıyor.
Arakanlıların Bhasan Char Adası'nda mahkûm gibi yaşadıkları belirtilirken, yetkililerin adada yaşayanların tamamen izolasyonda olması için telefonlarına dahi el koyduğu ifade ediliyor.
Adada tutulan Arakanlı Müslümanların, Cox'a Bazar'daki kamplarda kalan aileleriyle bir araya gelmek istediği, buna izin verilmediği aktarılıyor.
Arakanlı mültecilerin söz konusu adada yaşamak istemediği, Myanmar ordusu ve Budist çetelerin katliamlarından kaçan, travmalarla karşı karşıya kalmış mülteciler için bu adada yaşamaya mahkûm bırakılmasının yeni sorunlara yol açacağı ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletlere göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor. (İLKHA)