• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Son dönemde gündeme gelen faizsiz konut şirketlerine yönelik düzenlemelere ilişkin detaylar ortaya çıktı. TBMM’ye verilen yasa teklifine göre bu şirketlere yönelik 100 milyon TL’lik sermaye şartı getiriliyor. Teklifte tasarruf finansman şirketlerinin müşterilerinden fon toplaması nedeniyle 50 milyon TL sermaye istenen faktoringe göre daha yüksek bir ödenmiş sermaye tutarı öngörülüyor.

MÜŞTERİ HAKLARININ KORUNMASINA YÖNELİK YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER BELİRLENİYOR

Teklifle ayrıca sermaye tutarının yeniden belirlenmesi için BDDK’ya da yetki veriliyor. Teklifle, söz konusu şirketlerin tasfiyeleri halinde o tarihe kadar topladıkları tasarrufların iade edilebilmesini güvence altına almak amacıyla, faaliyetleri karşılığında elde ettikleri gelirin belli bir kısmı üzerinden düzenli olarak ayrı bir hesapta zorunlu birikim yapmaları şartı da getiriliyor. Lisans alamayan veya faaliyet izni iptal edilen şirketler için genel hükümlerin yanı sıra tasarruf sahiplerinin haklarını korumaya yönelik ilave tasfiye hükümleri düzenleniyor. İlgili düzenleme ile müşteri haklarının korunmasına yönelik yasal yükümlülükler belirleniyor. Bu kapsamda öncelikle müşterilerin tasarruflarını geri alma ve finansman kullanma hakları güvence altına alınıyor.

KAMUSAL BİR GÜVENCE VEYA SİGORTA MEKANİZMASI ÖNGÖRÜLMÜYOR

Tasarruf finansman şirketlerine yatırılan tasarruflar için herhangi bir tutarda kamusal bir güvence veya sigorta mekanizması öngörülmüyor ve şirketlerin tasfiyesi durumunda devlet tarafından geri ödeme garantisi verilmiyor. Tasarruf fon havuzlarının yönetimine ilişkin şirketlerin sürekli uymaları gereken standart oranlar ve sınırlamalar getiriliyor. Bu nevi hesapların şirket hesaplarından ayrı tutulması hüküm altına alınıyor. Tasarruf finansman sözleşmesinin tanımı ve sözleşmede yer alması gereken asgari unsurlar belirleniyor. Tasarruf finansman faaliyetinin faizsiz finans ilke ve esaslarına göre yürütülmesi zorunlu oluyor. Tasarruf finansman sisteminin sağlamlığını ve sürekliliğini temin etmek üzere şirketlere, topladıkları tasarrufların ve elde ettikleri gelirlerin belli bir kısmını ihtiyat amaçlı tutma yükümlülüğü getiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, göreve geldikten sonra bakanlığının TBMM’deki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorusu üzerine “Bununla ilgili BDDK Başkanımızdan süratle bir çalışma yapılıp, bu çalışmanın bakanlığımızla paylaşılmasını istedim. Eğer böyle bir kanun teklifi verilmesi hususu benimsenirse, açıkçası biz adım atmak arzusundayız. Bu konuyla ilgili bir adım atmalıyız.” demişti.