Üç uzay aracı Mars’a ulaşmak üzere
Geçtiğimiz temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve ABD tarafından uzaya fırlatılan üç uzay aracı Mars’a ulaşmak üzere.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Dünya ve Mars, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her iki yılda bir birbirlerine yaklaşır. Mars’a uzay aracı göndermek için en uygun zamanlar bu yakınlaşma dönemleridir. Geçtiğimiz temmuz ayındaki son yakınlaşma sırasında da üç uzay aracı Mars’a gönderilmişti. Bugüne kadarki yolculukları sorunsuz geçen uzay araçlarının üçü de hedefe ulaşmak üzere.
Mars’a ulaşacak ilk uzay aracı, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gönderilen Amal olacak. 9 Şubat’ta Kızıl Gezegen’e varacak olan Amal’ın yaklaşık 22.000 kilometre irtifadaki bir yörüngeye oturtulması planlanıyor. Tüm Arap dünyasının ilk gezegenler arası bilimsel çalışması olan bu proje kapsamında Mars’taki atmosfer olayları incelenecek.
Kızıl Gezegen’in zeminine inecek Çin’e ait aracı taşıyacak cihaz bir test sırasında görülüyor. Fotoğraf: Andy Wong
Çin tarafından uzaya gönderilen Tianwen-1 aracıysa Amal’dan sadece bir gün sonra hedefe ulaşmış olacak. Tianwen-1’de bir uydunun yanı sıra gezici bir yüzey aracı da var. Mayıs ayına kadar yüzey aracının da uydu ile beraber gezegenin etrafında dolanması planlanıyor. Bu tarihten sonraysa yüzey aracı uydudan ayrılıp Utopia Planitia adlı düzlüğe inecek. Eğer her şey planlandığı gibi gider ve tüm görevler başarılı olursa, Çin tek bir seferde Mars’a hem uydu hem de yüzey aracı göndermeyi başarmış ilk ülke olacak.
NASA tarafından uzaya fırlatılan Perseverance adlı aracın da 18 Şubat’ta Mars’a ulaşması bekleniyor. Perseverance, Kızıl Gezegen’in etrafındaki yörüngeye girmeden doğrudan Jezero Krateri adlı, bugün kurumuş eski bir nehir deltasına inecek.
Perseverance’ın NASA’daki testler sırasında çekilmiş bir fotoğrafı. Kaynak: NASA
Mars’ın bir zamanlar sulak, yaşama elverişli bir gezegen olduğu düşünülüyor. Hem Tianwen-1 hem de Perseverance, uzak geçmişte Mars’ta yaşamış olabilecek mikroskobik canlıların izlerini sürecek. Ayrıca Perseverance, Mars topraklarından örnekler de toplayacak. Bu örneklerin 2026’da Kızıl Gezegen’e gönderilecek başka bir uzay aracı tarafından alınıp Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.
Kaynak: BilimGenç