Kuraklık endişesi yaşayan mezra sakinleri sulama kanalları taleplerini yineledi
Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üçyol Köyü Kavak Mezrası sakinleri, daha önce birçok kez dile getirdikleri sulama kanallarının kuraklık endişesi nedeniyle bir an önce yapılması taleplerini yinelediler.
Kış mevsiminin ortalarında olduğumuz bu günlerde yağışların az olması nedeniyle çiftçileri kuraklık endişesi sardı. Hasankeyf'e bağlı Üçyol köyü (Dıfnê) Kavak Mezrası (Xırbê İsmail) çiftçileri ekinlerini sulamak ve yazın sulu tarım yapmak için kullanılamaz hale gelen sulama kanallarının tekrar yapılması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundular.
Daha önce birçok kez ilgili kurumlara başvuru yaptıklarını ancak 10 yıldır etüt çalışması dışında hiçbir faaliyet yapılmadığını belirten çiftçiler bir an önce bu kanalların yapılması için taleplerini yinelediler.
Arazilerinin yanından ve içinden geçen dere suyunun değerlendirilmesi gerektiğini, bunun sulama kanalları vasıtasıyla ancak mümkün olabileceğini söyleyen çiftçiler kanallarının yapılmaması nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler.
İLKHA muhabirine yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlatan Kavak Mezrası sakinleri, sulama kanallarının kendileri için hayati bir önem taşıdığını ve bunun göz ardı edilemez bir durum olduğu söylediler.
İbrahim Tunç
"40 yıl önce yapılan kanallarımızdan artık su gelmiyor"
Su kanallarının önemine dikkat çeken mezra sakinlerinden çiftçi İbrahim Tunç, boşa akan dere suyunun değerlendirilmesi için kanalların yeniden yapılması gerektiğini söyledi.
Tunç, "2000 yılına kadar su kanallarımız faaliyette olduğu zaman çok güzel geçiniyorduk. Sebze ekiyorduk, ekinlerimizi suluyorduk. Buğday daneleri iki misline çıkıyordu. 2000 yılından sonra kanallarımız bozuldu. Çünkü çok eskiden 40 yıl evvel yapılmıştı. 20 yıl güzel su geliyordu, ama ondan sonra bozuldu ve köye hiç su ulaşamadı. Kanallar bozulduktan sonra artık gençlerimiz batıya göç etmeye başladı. Böyle giderse burada kalanlar da göç edecek." dedi.
"Çok acil bir şekilde bu kanallarımızı programa koymalarını, sesimizi duymalarını ve bu sorunu çözmelerini istiyoruz" diyen Tunç, "Bu kadar güzel arazilerimiz var ve köyün içinden akan deremiz var ve yazın kurumuyor. Biz suyun bu şekilde boşa akmasına üzülüyoruz. TV’lerde izliyoruz. Yetkililer diyor ki suyu hiç boş bırakmayın. Biz de seviniyoruz buna. Bunu duyunca biz gittik müracaat ettik su kanallarımız yapılsın diye. Ama yıllardır kimseden ses çıkmadı. Ödenek yok... Bilmem ne yok… Şu an çok perişanız. Yüzlerce dönüm araziden mahsul alamıyoruz. Her sene kuraklık var. Boşa giden bu suya yazıktır. Tüm emekler boşa gidiyor. Yetkililerden rica ediyoruz. Çok acil bir şekilde bu kanallarımızı programa koymalarını, sesimizi duymalarını ve bu sorunu çözmelerini istiyoruz. Size güveniyoruz ve fedakârlık bekliyoruz. Allah hepimize yardım etsin."
"Kanallarımız yapılmasa köyden göç etmek zorunda kalacağız"
Geçimlerini genellikle sulu tarım ile sağladıklarını belirten Tunç, "Baktığımız zaman bu sene kuraklık devam ediyor. Yağmur yağmamasından dolayı ekin tohumlarının bazısı çıkmamış. Bu sene yetişmese bari önümüzdeki yıllar için harekete geçilmeli. Yoksa köyden göç etmek zorunda kalacağız. Kanalların bu sene mutlaka ihaleye verilip yapılması gerekir. Sadece ekinler için değil sebze ve meyve ağaçlarımız için de su gerekiyor. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Biz de şehirlere gelirsek sizlere de dar edeceğiz. Biz de perişan olacağız." dedi.
"Kazma kürek ile artık bu iş olmuyor"
Kaç yıl kendi imkânlarıyla kazma kürekle kanalları açmaya çalıştıklarını belirten Tunç, "Kanallar çok bozuk olduğu için artık su gelmiyor. Heyelan nedeniyle birçok yer yıkılmış. Artık kazma kürek ile bu iş olmuyor. Geçen yıl zar zor kendi imkânlarımızla bir kanalımızı açtık ve çok faydasını gördük. Ekin ve ağaçlarımızı suladık, elektrik masrafımız olmadı. Ancak diğer kanalımız 4-5 kilometrelik mesafesi var ve en çok arazimiz bu kanal üzerindedir. Kazma kürek ile artık olmuyor. Devletimizin elinde o kadar imkân var, inşallah daha da olacak. Her türlü malzeme var. Çok zor ve fazla bir iş değil. Akyar (komşu köy) ile beraber başvurduk, onların kanalları üç yıldır yapıldı ama bizim kanallar bu şekilde duruyor, artık bilemiyoruz." diye konuştu.
Mahmut Tunç
Yüzlerce dönüm arazinin bu kanallarla gelecek su ile tekrar yeşereceğini ve sulu tarımın tekrar yapılabileceğini belirten çiftçi Mahmut Tunç ise şunları söyledi.
"10 yıldır kanallarımızın yapılmasını bekliyoruz"
"Bizim burada tarıma elverişli arazilerimiz var. Ama kuraklık nedeniyle işleyemiyoruz. Sulama kanallarımız bozuk olduğu için sebze gibi ürünleri ekemiyoruz. 20-30 yıl önce bu arazilerde pirinç ve sebze ekiyorduk ve geçimimizi onlardan sağlıyorduk. Ama uzun zamandır kuraklık ve suyun azalması nedeniyle ekemiyoruz. Köyün içinden geçen deremizden su kanallarıyla araziye su getiriyorduk. Ama kanallarımız bozuldu. Devlet 30 yıl önce bir kereye mahsus yapmıştı. O kanallar bozuldu. Biz de kendi imkânlarımızla yapamıyoruz. Birkaç kere Devlet Su İşleri ve Özel İdareye başvurumuzu yaptık. Gelip baktılar ve ödenek çıkaracağız dediler. Ama şimdi 10 yıl geçti onlardan ses çıkmadı. Biz de dedik ki bir kez daha etkili ve yetkilileri sizin aracılığınızla haberdar edelim. Bu kuraklık nedeniyle gelip bize bir çare bulsunlar, imkân sağlasınlar ve bu kanallarımızı yapsınlar." şeklinde konuştu.
"Biz köyümüzde kalmak istiyoruz"
Mezrada çiftçilikle uğraşan gençlerden Eyüp Aydın ve Selim Demir de su kanallarının bozuk olması nedeniyle artık çiftçilik yapamadıklarını çalışmak için dışarıya gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yetkililere su kanallarının yapılması için çağrıda bulunan gençler köylerinde kalmak istediklerini belirttiler. (İLKHA)