İbn-i Sina'nın ilacı koronavirüse şifa oldu
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Küçükateş İbn-i Sina'nın sihirli ilacı olarak bilinen, yabani çiğdemden elde edilen kolşisin üzerine bilimsel çalışma başlattı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Küçükateş İbn-i Sina'nın sihirli ilacı olarak bilinen, yabani çiğdemden elde edilen kolşisin üzerine bilimsel çalışma başlattı. Kolşisin, ülkemizde acı çiğdemden elde edilen bitkisel kaynaklı bir ilaç.
İlk defa M.Ö. 1550 yıllarında yazıldığı sanılan ve Mısır'da bulunan bir Ebers Tıp Papirüsü'ne göre, romatizma ve şişlik tedavisi için kullanılmış. Kolşisin İbn-i Sina'nın sık kullandığı gizemli ilacı olarak biliniyordu.
Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Doçent Dr. Emine Küçükateş, tarihi İbn-i Sina'ya dayanan kolşisini ilk olarak kalp hastalarında kullandı.
Özellikle kalp kası mikroorganizmalar tarafından tutulan ve kalp kasının zayıflayarak, yetmezlik gelişen hastalarda başarılı sonuçlar alınınca, çalışma ilk olarak 2014 yılında Pakistan'da JPMA (Journal of Pakistan Medical Association) adlı uluslararası bir tıp dergisinde yayımlandı.
Ve dünyada koronavirüs hortlayınca İbni Sina'nın sihirli ilacı, bu yayından sonra dikkatleri üzerine çekti.
İTALYA, İSPANYA VE RUSYA'DA YOĞUN BAKIM HASTALARINDA KULLANILDI
Pakistan'daki uluslararası dergide yayımlanan çalışmadan sonra İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nin de dikkatini çekti. Burada Romatoloji Dergisi'nde 2 defa kaynak gösterildi.
Yeni koronavirüste enfeksiyon önleyici, iltihap çözücü olarak kullanılabileceği bildirildi. SABAH'a konuşan Prof. Dr. Nazmi Gültekin, "Bunun üzerine bu sihirli ilaç geçen sene mart ve nisan aylarında Kovid vakalarının en çok olduğu ve ölüm oranlarının en yüksek yaşandığı, İtalya, İspanya ve Rusya'da yoğun bakımlardaki ve ayakta geçiren hastalarda kullanıldı. Ve yoğun bakımdaki ölüm oranlarını azalttığı görüldü" dedi.
SİTOKİN FIRTINASINI DURDURUYOR
Prof. Dr. Nazmi Gültekin, kolşisinin Kovid-19 vakalarında sitokin fırtınasını azalttığı ve çoğu vakada da durdurduğunu belirterek, "Savunma sistemi zayıflayınca virüsler etkin hale geliyor. Bu sırada bazı hastalarda sitokin fırtınası yaşanıyor. İşte bu gizemli ilaç, bu fırtınayı azaltıyor" dedi.
HEKİM KONTROLÜNDE KULLANILMALI
Bu bilimsel yöntemi 15 ülkenin kendilerinden esinlenerek kullandığına dikkat çeken Prof. Dr. Emine Küçükateş, "Bizden esinlenmeleri gurur verici. Yoğun bakımlarda koronavirüs hastalarında başarı oranı dikkat çekici. Ülkemizde de tez konusu yapıldı ve uluslararası toplantılarda sunuldu. Ama kolşisinin kesinlikle hekim tarafından uygulanması gerektiği unutulmamalı" dedi.