• DOLAR 34.551
  • EURO 36.169
  • ALTIN 2970.37
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Salgından önce 15 engellinin çalıştığı imalathanede şu anda 8 engelli çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

İşletmeci ve eğitmen Gülsüm Gökkoca, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman’da ilk defa böylesi bir imalathanenin olduğunu, birçok spor ayakkabısı çeşidi üretebilecek imkan ve ekipmana sahip olduklarını söyledi.

 

Hedeflerinin 50 engelli bireyi istihdam etmek olduğunu ancak ürettikleri ürünü satmakta sıkıntı yaşayınca çalışan sayısını düşürdüklerini, 15 engelliden şu anda 8'inin çalıştığını aktaran Gökkoca, kendilerinin de salgından etkilendiklerini kaydetti.

Coronavirus nedeniyle ürün satmakta zorlandıklarını ifade eden Gökkoca, ürettikleri ayakkabıları satmak için destek beklediklerini belirtti.

Yer tahsisi konusunda desteklerinden dolayı Vali Hulusi Şahin'e teşekkür eden Gökkoca, verilecek destekle 50 engelliye iş imkanı sağlamak istediğini söyledi.

“Salgıdan dolayı çalışan sayımız 15’ten 8’e düştü”

Tamamen engellilere yönelik bir çalışma ortamı kurmak istediklerini söyleyen Gökkoca, “Batman’ın kendi ayakkabı firması olan Aybüke Ayakkabı İmalat ve Atölyesini 2019 Aralık ayında kurduk. İki yıllık bir firmayız. İlk etapta 15 kişilik özel bireylere yönelik bir ekip oluşturmuştuk. Tamamı engelli bireylerden oluşan bir ekibim vardı. Ayakkabı karma ve spor çeşitleri ürettik. Salgın dolayısıyla istihdam sayımızda düşüş yaşadık. 15 kişilik kadromuzu 8 kişiye indirmek zorunda kaldık. Üretimimize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Hedefim 50 engelli bireye iş imkânı sağlamaktır”

Ortopedik olarak ürettikleri ayakkabıları engellilerin kendi el emekleriyle ürettiklerini söyleyen Gökkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu anda en zor olanı başardık. Batman’da ayakkabı sanayisi yok ve kendi sanayimizi kurduk. Küçük bir atölyeden, minik bir fabrika dönüştük. Çalışanlarımız genelde görme, işitme ve bedensel engellilerden oluşuyor. 15 kişiyle başladığımız bu işe mali sıkıntılardan dolayı şu anda 8 kişiye düştük. Ama hedefim 50 engelli bireye iş imkânı sağlamaktır. Günlük ayakkabı üretimimiz modele göre değişiyor. Şu anda günlük 80 ila 140 çift ayakkabı üretebiliyoruz. Ürettiğimiz ayakkabılar tamamen Batman’a aittir. Bu konuda engelli bireyleri çalıştırma ve istihdam edebilme adına ve daha geniş bir potansiyele ulaşmak adına yetkililerden ve özel sektör temsilcilerinden destek bekliyoruz.”

“Ürünlerimizin satışı için destek bekliyoruz”

Ürettikleri ayakkabıların satılması için yetkililerden ve özel sektörden destek beklediklerini ifade eden engelli çalışan Abdulselam Akıl, “26 yıl önce geçirmiş olduğum bir kazadan dolayı engelli oldum. 2017 yılına kadar birçok işte çalıştım. Şu anda ortopedik bayan ayakkabı üreten atölyede çalışıyorum. Devlet yetkilileri, ürettiğimiz ürünleri satma konusunda bize yer tahsis ederlerse, ürettiğimiz ayakkabıları satmak isteriz. Yetkililer ve özel sektör temsilcileri ürettiğimiz ayakkabıları iç piyasada satma ve pazarlama konusunda yardımcı olurlarsa iyi olur.” şeklinde konuştu.

“Daha çok engellinin çalışmasını istiyoruz”

Bir diğer engelli çalışan Hasan Hüseyin Uçak, “Bir yıldır çalıştığım ayakkabı imalathanesindeki görevim; ütüleme, etiket takma ve paketleme yapmaktır. Bize bu işi gösteren ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun. 53 yaşında 3 çocuk babasıyım. 7 yaşından beri engelliyim. Daha önce gümüş işleme işiyle uğraşıyordum. Engellilere yönelik ayakkabı kursu açıldığını söylediler. Ben de arkadaşlarımla beraber bu işe başladık. Bir yıldır da devam ediyorum. İşimden de çok memnunum. İş yerimizde daha çok engellinin çalışması için yetkililerin ve özel sektör temsilcilerinin destek vermelerini istiyoruz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız