• DOLAR 32.89
  • EURO 35.234
  • ALTIN 2453.745
  • ...
Taliban, Trans-Afganistan doğalgaz boru hattının güvenliğini garanti etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eurasianet internet sitesinde yer alan haberde Taliban’ın gerçekleştirdiği ziyaretin, adını boru hattının geçeceği dört ülke olan Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’dan alan ve TAPI olarak bilinen projeyi destekleyen ABD tarafından aracılık edildiğine işaret edildi. 

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, toplantının Taliban Hareketi lideri Molla Abdul Gani Baradar ile Türkmen Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri arasında 6 Şubat'ta Aşkabat'ta yapıldığını açıkladı.

Taraflar görüşmeler sırasında, Afganistan'da barış ve istikrarın tesisinin sürdürülmesinin önemine değindi.

Görüşmelerde Türkmenistan'ın başta enerji, ulaşım, bağlantı ve iletişim gibi stratejik öneme sahip alanlar olmak üzere Afgan halkına önemli destek verdiği, Afgan ekonomisinin gelişimine katkı sağladığı kaydedildi.

İki ülke arasında TAPI doğal gaz boru hattı, yüksek gerilim elektrik iletim hattı, “Türkmenistan-Afganistan-Pakistan” güzergahında fiber optik bağlantı ve Türkmenistan ile Afganistan'ı birbirine bağlayan demiryolları gibi önemli projeler bulunuyor.

Görüşmelerde Taliban heyetinin, Afgan halkın refahı sağlamayı amaçlayan altyapı projelerinin uygulanmasına tam destek verdiği bildirildi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taliban’ın Katar’daki barış müzakereleri ekibinin üyesi Süheyl Şahin, hareketin "TAPI ve diğer kalkınma projelerinin uygulanması ve güvenliği için tam destek" sunduğunu söyledi.

Şahin, TAPI hakkında en çok dile getirilen endişeyi açıklık getirerek, Türkmenistan’a projenin yalnızca saldırılara hedef olmayacağını değil aynı zamanda Taliban’ın güvenliğini sağlamaya kararlı olduğuna dair güvence verdi.

Şahin, İngilizce olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Tüm projelere koruma sağlayarak halkımızın refahına ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz" dedi.

Çeviri: Engin Dinç 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir