• DOLAR 34.587
  • EURO 36.38
  • ALTIN 2918.656
  • ...

Bakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektör Toplantısı'nda, görevi boyunca kentlere giderek üreticileri yerinde dinlemeyi tercih ettiğini söyledi.

Bunun başarısını gördüklerine işaret eden Pakdemirli, "Bugün tarımda bir başarı sağladıysak hep üreticiyi, besiciyi, çiftçiyi dinleyerek bunu sağladık. Zaman zaman derdinizi çözdük, zaman zaman da çözemedik ama şundan emin olun. Eğer bir derdiniz varsa, gece ışıklarınız yanıyorsa, siz uyumadıysanız biz de uyumadık. Böylelikle il il dolaşarak sizlerin dertlerini alarak, bunlara da ya yerinde ya da Ankara'da çözüm sağlamaya çalıştık." diye konuştu.

Bugünlerde yine gıda fiyatları ve birçok konunun konuşulduğunu anlatan Pakdemirli, "2020'de öyle bir yıl yaşadık ki... Dünyada bütün ülkelerde market raflarının boşaldığı, gıda arz güvenliğinin kırıldığı ve ülkelerin de kendi içlerine dönük ülke milliyetçiliği politikaları uygulamalara başladığı, ihracatla ilgili kısıtlamalar getirdiği, ithalat ile ilgili gerekli düzenlemeleri yaptığı bir dönemi yaşadık. Marketlerin raflarının boşaldığını gördük ama Türkiye'de görmedik." ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli, tarımda büyük başarı yakaladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Bugünlerde pandemi belirsizliğinin üzerine Güney Amerika'da kuraklık, Karadeniz'de kuraklık ve iki büyük ülkenin, Hindistan ve Çin'in emtialara hücum etmesini yaşıyoruz. Bundan dolayı dünyadaki emtia fiyatlarında bir miktar artış var ama özellikle bu yılın ikinci yarısında emtia fiyatlarında da göreceli olarak iyileşme olacağını düşünüyoruz. 101 tedbir aldık. Tedbir sadece perakende ile sınırlı değildi. Biz, özellikle geçen sene şunu yaptık. Çiftçimize aldığımız majör tedbirlerin en önemlisi de şuydu. Herkes evinde otururken biz çiftçimizin eline bir pasaport verdik. Bu pasaport ne demek? Herkes evdeyken sen çık üretimini yap, hasadını, ekimini, dikimini yap. Bunların hepsini söyledik. Bunun neticesinde pandemiye rağmen Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık.

Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Başta Cumhurbaşkanımızın verdiği çok büyük destekler var. Son 3 yılda tarımsal destekler yüzde 65 arttı. 2021 yılı toplam 24 milyar tarımsal destek ödeyeceğiz. 2021 yılında ise Bakanlığımızın 17,5 milyar lira yatırım bütçesi var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber hem üreticiye destek verirken hem de müdahale alımları yapmaya başladık. Müdahale alımlarını yaparken de artan maliyetler, yani mamuldeki ani değişikliklerde üreticiyi ezdirmeyecek şekilde fiyat politikası yaptık. Bunu da hasat öncesi açıklayacağız dedik. Son 3 senedir bunu yapıyoruz. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisimizin almış olduğu tüm ürünlerde çiftçimiz, Edirne'den Kars'a, Samsun'dan Adana'ya kadar herkes memnun. Geçen yıl yüzde 22 buğdaya zam, mısıra yüzde 15, çeltikte yüze 18, fındıkta yüzde 33 zam... Yani hep enflasyonun çok çok üzerinde zamlar hedeflenerek çiftçimizi, üreticimizi memnun etmek. Tüm rakamlar da zaten bunu gösteriyor. Girdi fiyat endeksi yüzde 8-9'larda artmışken tarım ürününde yüzde 15 artmış, yani çitçinin gelirinin arttığı görülmektedir." (İLKHA)