Siirt'te çölyak hastalarına proje kapsamında destek verilecek
Siirt Valisi ve Belediye Başkanvekili Osman Hacıbektaşoğlu, ilçe belediye başkanlarının katılımıyla belediye toplantı salonunda çölyak hastalarıyla bir araya geldi.
Siirt Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 3 yıl önce başlattığı glutensiz gıda ürünlerini çölyak hastalarına ulaştırmaya devam ediyor. Çölyak hastasına umut olan projede ürün çeşitliliği de gün geçtikçe artıyor. Proje kapsamında guletensiz unun, simit, pasta ve kurabiyenin yanı sıra artık glutensiz hazır ekmek de verilecek.
Siirt Valisi ve Belediye Başkan vekili Osman Hacıbekteşoğlu, imzalanan protokol ile Çölyak hastalarının mağduriyetinin giderilmesi bağlamında Siirt’te önemli bir eksikliği giderdiklerini kaydetti.
Proje hem sağlık hem de sosyal açıdan önemli bir ihtiyacı karşılıyor
Hacıbektaşoğlu, ülkede pek tanınmayan ama gluten hassasiyeti nedeniyle günlük yaşamlarında sıkıntı çeken vatandaşlara yönelik başlattıkları glutensiz gıda temini projelerinin büyük ilgi gördüğünü ve ailelerin yükünü hafifletmek için projeye davam edileceğini kaydetti.
"Sadece Siirt merkezde değil, bütün ilçelerde çölyak hastalarına yönelik projelerimiz devam ediyor." diyen Hacıbekteşoğlu, "Bu noktada ilçe ve Belde belediyeler ile bir protokol imzalamak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu bir yardımlaşma ve dayanışma projesidir, çoğu zaman imkânı olan ailelerin daha glütensiz gıdalara erişme de zorluk çekiyorlar. Bu hastalığı ancak çeken bilir, bizlerde bir nebze olsun ailelerin bu yükünü en azından hafifletmek için bu projemize devam edeceğiz." dedi.
Hastalar adına konuşan Hatice Taş, sorunlarına gösterilen ilgiden dolayı çok duygulandıklarını belirterek, Hacıbektaşoğlu ve diğer yetkililere teşekkür etti. Bu tür yardımların devam etmesini isteyen Taş, çölyak hastalarının taleplerini dile getirdi.
Çölyak, ömür boyu diyet gerektiren ve başka tedavi yöntemi olmayan bir hastalıktır
Hastalığı yaşayan bireylere çözüm üretilmesi noktasında ülkede bir çok çalışma olduğunu ifade eden Taş, "Siirt’te bunlardan bir tanesi oldu ve bundan gurur duyduk." diye konuştu
Yapılan her yardımın çölyaklı ailelerin külfetini azaltmakla birlikte hasta ve ailesini mutlu ettiğini ifade eden Taş, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Taş, "Siirt Belediyesi bünyesinde düzenlenen çölyak hastalarına destek protokol çalışmalarından bahsedildi. Gerçekten her geçen gün artan çölyak, çağımızın bir hastalığı ve daha çok büyüyerek bizleri zorlamaya devam ediyor. Çölyak, genetik be bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık çıktıktan sonra ömür boyu diyet gerektiren ve başka tedavi yöntemi olmayan bir hastalıktır. Hem çölyaklı bir birey olarak hem de çölyaklı hastalar adına bundan sonra yapacakları çalışmalar için teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.
Bir ürünün üzerinde guluten içerir veya içermez ibaresinin bulunmasını istiyoruz
Çölyak hastası olarak birçok ürüne çok zor şartlarda ulaşabildiğini dile getiren Siirt Üniversitesi 4’ncü sınıf öğrencisi Kübra Kurt, kendilerini yalnız bırakmayan Siirt Belediyesine teşekkür etti.
En çok istediğimiz şey bir markete girdiğimiz zaman o ürünün üzerinde guluten içerir veya içermez ibaresinin bulunması, bu konuda çalışmaların yapılması ve halkımızın bilinçlendirilmesini istiyorum çünkü çok zorluk çekiyorum, bu hastalıkta teşhis çok zor konuluyor. Kişi doktora gittiğinizde mutlaka bu hastalıkla ilgili test yapılmasını isteyin, kansızlık, halsizlik, bulantı ve kusma gibi belirtileri var. Dünyanın bütün yükünü siz taşıyormuşçasına bir yorgunluk hissediyorsunuz Kolunuzu kaldırmak istemiyorsunuz özellikle glutenli gıdalar tükettikten sonra." İfadelerini kullandı.
Toplantı çölyak hastalarına gıda kolilerinin dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.(İLKHA)