• DOLAR 32.37
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2397.599
  • ...
NATO’dan Afganistan açıklaması:  “Çıkacaksak hep birlikte karar vermeliyiz”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY-DOĞRUHABER

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’daki işgal askerlerinin çekilmesi konusunda birlikte karar verilmesi gerektiğini savundu.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Afganistan'dan çekilme konusundaki soruyu yanıtlayan Stoltenberg, bunun, NATO müttefiklerinin birlikte vermesi gereken zor bir karar olduğunu belirterek, "Ne karar verirsek verelim bunun maliyetleri ve zorlukları olacak." dedi.

Afganistan'dan ayrılmaya karar verilirse barış sürecinin tehlikeye girebileceğini iddia eden Stoltenberg, ‘son yıllarda terörle mücadelede elde edilen kazanımların kaybedilebileceğini ve Afganistan'ın yeniden uluslararası terörizm için güvenli bölgeye dönüşme riski bulunduğunu’ söyledi.

Kalma kararı verilmesi halinde ise Afganistan'da askeri operasyonlar yürüten NATO askerlerine karşı saldırıların artabileceğini belirten Stoltenberg, "Ne karar vereceksek birlikte vermeliyiz. Afganistan'a birlikte gittik, mevcudiyetimizi birlikte ayarlamalıyız, doğru zaman geldiğinde birlikte çıkmalıyız.” İfadelerini kullandı.

Açıklamasında Taliban’a da seslenen Stoltenberg, “Taliban'a da şu mesajı vermek istiyorum; Taliban, özellikle El Kaide dahil olmak üzere uluslararası teröristlerle bağlarını kopartma taahhütlerini yerine getirmeli.” Diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, bu ay gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndaki ana konulardan birinin de Afganistan’dan çekilme konusu olacağını belirtti.

Donald Trump liderliğindeki önceki ABD yönetimi, uzun süren müzakerelerin ardından Taliban ile anlaşmaya varmıştı. 29 Şubat 2020'de varılan anlaşmayla, bu yılın Mayıs ayına kadar ülkedeki bütün işgal askerlerinin çekilmesi kararlaştırılmıştı. O tarihten bu yana kademeli olarak azaltılan ABD askerlerinin sayısı, bu yılın başında 2 bin 500'e düşürülmüştü.

Ancak Trump yönetiminin birçok kararını iptal eden Joe Biden başkanlığındaki yeni ABD yönetimi, Taliban ile imzalanan barış anlaşmasının da yeniden inceleneceğini açıklamış ve Afganistan’daki ABD askerlerinin çekilmeyebileceğini bildirmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir