Türbe ve kabir ziyaretlerinde nelere dikkat etmeli
Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçe Müftüsü Mahmut Kaya, kabir ve türbe ziyaretlerinde halkın yaptığı yanlışlıklara dikkat çekerek ziyaretin adapları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kabir ziyaretleri hakkındaki hadis ve uygulamalarını aktaran Kaya, mezarlık ziyaretlerinin mendup olduğunu hatırlattı.
Peygamber Efendimiz'in İslam'ın ilk yıllarında kabir ziyaretlerini yasakladığını hatırlatan Kaya, "Kabir ziyareti, erkek ve kadın Müslümanlar için menduptur. Hazreti Peygamber, henüz kader inancının kökleşmediği ve cahiliye alışkanlıklarının devam ettiği dönemde kabir ziyaretini bir ara yasaklamış, ancak bunu daha sonra serbest bırakmıştır. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz. Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahreti hatırlatır.' buyurmuştur. Bu bakımdan mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölümün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır." diye konuştu.
"Türbelerde yatan zatları beşer üstü varlık olarak görmek İslam'la bağdaştırılamaz"
Kaya, "Ancak kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam’ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikadi bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Bilhassa türbelerde yatan kişileri beşer üstü varlıklar olarak görmek, İlahi kudretlerinin olduğuna inanmak, onlardan yardım dilemek tevhid dini olan İslam’la bağdaştırılamaz." dedi.
"Kabir ziyaretinde bulunan kişi ahireti hatırlamalı"
Müslümanların daima ölüm hakikatini hafızalarında canlı tutması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Kabir ziyaretinde bulunan kişi ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca Arefe ve bayram günlerinde ziyaret edilmesi iyidir. Zira Hazreti Peygamber’in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır. Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı 'Ey kabir halkı, Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşallah biz de size bir gün kavuşacağız.' diyerek selamlamalıdır. Kabir ziyaretinde bulunan kişi, sevabını ölülere bağışlamak üzere Kur'an-ı Kerim okumalı, onlar ve kendisi için duada bulunmalıdır." diye konuştu.
Kabir ziyareti sırasında nelere dikkat edilmeli
Kabir ziyaretinde yapılmaması gerekenleri aktaran Kaya şunları söyledi:
"Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak, bez bağlamak, mum yakmak kabir ziyaretiyle bağdaşmaz. Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmemeli, üzerine oturulmamalı ve yatılmamalıdır. Kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz. Kabirlerde mum yakılmaz, bez, çaput, eşarp bağlanmaz, taş, para yapıştırılmaz, eğilerek ve emekleyerek girilmez, para atılmaz, yenilecek şeyler bırakılmaz, el, yüz sürülmez, türbe ve yatırlardan medet ve şifa umulmaz, türbelerin içinde yatılmaz. Bu ve benzeri bid’at ve hurafeler dinimizce kesinlikle yasaklanmış, bu konulara çok dikkat etmemiz gerekir." dedi. (İLKHA)