Mardin Artuklu Üniversitesi bereketli hilalin gen kaynaklarını ele alacak
Mardin Artuklu Üniversitesi, tarımsal genetik kaynakların öneminin ele alınacağı bir çalıştay düzenleneceğini duyurdu.
9 Mart’ta Mardin Artuklu Üniversitesi Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenmesi planlanan “Tohum Gen Bankalarının Önemi ve Tarımsal Genetik Kaynaklar” çalıştayında, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden akademisyen, araştırma ve kamu kuruluşları temsilcilerinin fikir, eleştiri ve çözüm önerilerini dile getirme fırsatı bulabilecekleri bildirildi.
Ülkenin tarımsal genetik kaynaklarının çeşitli başlıklar halinde ele alınacağını belirten MAÜ Çalıştay Düzenleme Koordinatörü Doç. Dr. Hüsnü Aktaş, şöyle dedi:
“Tarımın ilk olarak başladığı, başta buğday, mercimek, nohut gibi bitkilerin kültüre alındığı yer olan Mezopotamya’nın merkezinde yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bitkisel ve hayvansal yerel genetik kaynaklarının geçmişten günümüze toplumsal yaşamı, ticareti, ekonomik ilişkileri şekillendirmesindeki rolü ve bu alandaki tarımsal genetik kaynakların günümüz ve gelecekte gıda güvenliği, Mardin İlinin tarımsal genetik kaynaklarının mevcut durumu, gelecek nesillere sorunsuz olarak aktarılması, koruma altına alınması, bu genetik kaynakların günümüzde ve gelecekte yaşanması muhtemel iklim değişikliği için önemini bu çalıştayda detaylıca tartışma imkanı bulabileceğiz.”
Genetik kaynakların etkin olarak kullanılması konusundaki fikir paylaşımının son derece önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Aktaş, çalıştayda gıda güvenliği için büyük önem arz eden yerel çeşitlerin gelecek nesillere aktarılması ve coğrafi işaretleme çalışmalarının yapılması gibi birçok konunun çok yönlü olarak ele alınacağını ifade etti. (İLKHA)