• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Batman’da kanser taramaları yapılıyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yazılı açıklamasında, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Pamukçu, kanserde erken teşhisin, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adım olduğuna işaret etti.

Türkiye’de meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programlarının yürütüldüğünü aktaran Pamukçu, kanser taramalarının, ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) veya aile hekimliklerinde ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.

“Maddi ve manevi kayıplara yol açıyor”

Pamukçu, “Her yıl 4 Şubat günü kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde ve ülkemizde Dünya Kanser Günü olarak kutlanmaktadır. Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.” dedi.

“Kanser önlenebilir bir hastalıktır”

Dünyada her geçen gün daha fazla insanın tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kaldığını vurgulayan Pamukçu şöyle devam etti:

“Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin bir bölü üçünden fazlasının gelişimi engellenebilir. Kanserin önlenmesi hususunda alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dakika yürüyüş) oldukça önemlidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.”

“Erken teşhis hayat kurtarır”

Kanserler için tarama programlarının yürütüldüğünü ifade eden Pamukçu, “Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Ülkemizde DSÖ tarafınca önerilen her üç kanser için yani meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütülmektedir.” diye konuştu.

“Kanser taramaları ücretsiz yapılıyor”

Ülke genelinde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) kurulduğunu anımsatan Pamukçu şunları söyledi:

“Hâlihazırda ülkemizde 33’ü mobil olmak üzere 198 KETEM mevcuttur. Meme kanseri taramaları 40-69 yaş arası her 2 yılda bir, kalın bağırsak kanseri taramaları 50-70 yaş arası her 2 yılda bir ve rahim ağzı kanserleri taramaları da 30-65 yaş arası her 5 yılda bir yapılmalıdır. Kanser Taramaları KETEM’lerde veya aile hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.”(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir