Yeme içme sektörünün tadı tuzu kalmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında dün gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası kafe, lokanta, restoranlar ile ilgili kısıtlamanın devam etmesi sektör temsilcilerinde hayal kırıklığı yarattı.
Türkiye’de Covid-19 salgınına vaka sayılarının artmasının hemen ardından restoran ve kafelerin çalışmasına kısıtlama getirilmişti. En son alınan yeni tedbirler kapsamında lokanta, restoran, pastane, kafe gibi yeme-içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servisi ve gel-al hizmeti veriyor.
Geçen yılın ilk döneminde 75 gün boyunca kapalı kalan işletmeler, aylardır yalnızca gel al ve paket servis hizmeti verebiliyor. Darboğazdaki sektör çalışanları, umutlarını dünkü kabine toplantısına bağlamışlardı.
Kabine toplantısı sonrası kameralar karşına çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmasında kafe, lokanta, restoranlar ile ilgili durumun bir müddet daha bu şekilde devam edeceğini dile getirmiş ve destek paketleriyle esnafı rahatlatacağını ifade etmişti.
Salgın kurallarını dikkate alarak iş yerlerinde müşteri kabul etmek isteyen yeme içme sektörü temsilcileri, durumun bu şekilde devam etmesi halinde kapılarına kilit vuracaklarını belirtiyorlar.
Yeme-içme sektöründe 28 yıldır hizmet veren Nimet Ölçer, salgın nedeniyle çekilen sıkıntılarını İLKHA’ya değerlendirdi.
Nimet Ölçer
“Kabine toplantısından umduğumuzu bulamadık”
Bir yıldır sıkıntı çektiklerini dile getiren Ölçer, artık salgın kurallarını dikkate alarak müşteri kabulüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Ölçer, “Vallahi artık bu mesleğin tadı tuzu kalmadı. Cumhurbaşkanımız dün televizyona çıktı, bir umut bağlamıştık ama umduğumuzu bulamadık. Ben şahsen yüzde 90 bir esneme yapılacağına inanıyordum ama olmadı. Hazırlığımızı yapmıştık, işçilerimizi geri çağıracaktık, fakat olmadı. Bize şaştık kaldık, artık ne diyeceğimizi ve yapacağımızı bilemiyoruz. Bir yıldır çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Geçen yıl 3 ay boyunca kapalı kaldık. Sonra tekrar iş yerimiz açıldı. Sosyal mesafe kurularına uyularak birkaç ay böyle devam etti. Şu an ise sadece gel-al ve paket hizmeti verebiliyoruz. Fakat paket servisiyle işimizin çarkı dönmüyor. Bizler şu an gerçekten çok mağduruz. Ne diyeceğimizi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. 14 işçi çalıştırıyorduk ama şu an 3 kişi kalmışız. Müşteri almıyoruz, sadece paket üzeri çalışıyoruz. İşlerimizde yüzde 90’a varan düşüş oldu.” dedi.
“Bu şekilde devam etse kapımıza kilit vurup çıkacağız”
Yeme-içme sektörünün dışındaki tüm esnafın işinde gücünde olduğunu kaydeden Ölçer, şöyle dedi:
“Masalar arasına mesafe koyarak hizmet vermek istiyoruz. Çünkü giderlerimiz çok, faturalar kabarık. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Paket servisi ile işimizi döndüremiyoruz. Meydanlara bakıyorsun, kongrelere bakıyorsun her yer tıklım tıklım ama lokantalara kısıtlama var. Yetkililerin artık buna bir el atarak bir esneme getirmeleri lazım. Çünkü bu şekilde bir iki ay daha devam etse kapımıza kilit vurup çıkacağız.”
Şeyhmus Ölçer
“Salgın kurallarına riayet ederek müşterilerimizi kabul etmek istiyoruz”
Kabine toplantısı sonrası hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Şeyhmus Ölçer de bir an önce bir düzenlemeye gidilerek lokantaların sosyal mesafe şartıyla müşteri kabul etmeye başlaması gerektiğini anlattı.
Şeyhmus Ölçer, “Cumhurbaşkanımız keşke lokanta ve kafe esnafına bir müjde vermiş olsaydı da herkesin keyfi yerine gelseydi. Bir esneme yapılsaydı mutlu olurduk. Çünkü gerçekten çok zor durumdayız. Artık bir çözüm bulunması gerekir. Çünkü sadece paket servisi ile bu iş olmuyor. Salgın kurallarına riayet ederek müşterilerimizi kabul etmek istiyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)