Suriyelilerle ilgili yanlış algılar üretiliyor
Batman Göç İdaresi Müdürü İbrahim Halil Tokmak, Batman’da ve Türkiye’nin diğer yerlerinde yaşayan Suriyeli göçmenlerle ilgili ortalıkta dolaşan söylentilere açıklık getirdi.
Suriyelilerle ilgili kasıtlı olarak yanlış algılar üretildiğini belirten Göç İdaresi Müdürü Tokmak, İLKHA muhabirine, devletin Suriyelilere maaş verdiği, kira yardımı yaptığı, Suriyeli öğrencilerin sınavsız üniversiteye gittiği gibi birçok algının doğru olmadığını söyledi.
Suriyelilerle ilgili birçok iddia olduğunu belirten Tokmak, bunların çoğunun kasıtlı yayılan algılar olduğunu vurguladı.
‘Suriyelilere devlet yardımı yapıldığı, maaşa bağlandıkları, üniversiteye sınavsız kaydedildikleri, oy deposu olarak kullanıldıkları’ gibi iddiaların olduğunu söyleyen Tokmak, bunların hiç birinin doğru olmadığını söyledi.
Suriyeli göçmenler arasında suç oranının çok yüksek olduğu iddiasına da cevap veren Tokmak, iddia edilenin aksine Suriyelilerin arasında suç işleyen kişi sayısının çok düşük olduğunu belirtti.
“Sınavsız üniversiteye gidildiği algısı doğru değil”
Suriyelilerin yabancı öğrencilerden herhangi bir farkının olmadığını belirten Tokmak, “Suriyelilerin diğer yabancı öğrencilerden herhangi bir farkı yok. Suriyeli öğrenciler de yabancı öğrenci sınavına girip, başarılı olmaları şartıyla üniversiteye kayıt yaptırabilmektedir. Bununla ilgili maalesef sınavsız üniversiteye gidildiğine dair yanlış algılar var.” dedi.
“Devletten herhangi bir maaş almamaktadırlar”
Devletin Suriyeli göçmenlere kira yardımı yapmadığını vurgulayan Tokmak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Hakeza kira yardımları ile ilgili yanlış algılar var. Kira yarımı yapılmamaktadır. Yapılan yardımlar sivil toplum kuruluşları üzerinden yapılmaktadır. Devlet tarafından herhangi bir yardım söz konusu değil. Yardımlarla ilgili gıda veya maddi yardımları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yapmaktadır. Bu yardımlar da herkese yapılmamaktadır. Vakfın kendilerine ait kriterlerine bağlı olarak düzenlemiş olduğu yardımları var. Her Suriyeliye yardım yapılmamaktadır. Bütün kayıt işlemleri bizim müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Geçici Koruma Statüsünde Suriyeli misafirlerimiz kalmaktadır. Kimlik sayesinde vakıftan, eğer vakfın şartlarını sağlıyorsa yardım alabilmekte. Devletten herhangi bir maaş almamaktadırlar.”
“Kayıtlı oldukları illerde ikamet etmek zorundalar”
Suriyelilerin istedikleri yerde ikamet edemediklerini de söyleyen Tokmak, “İstedikleri ilde ikamet edemiyorlar. Kayıtlı oldukları illerde ikamet etmek zorundalar. Örneğin Batman’da kayıt olmuşsa Batman’da yaşamak zorunda. Batman dışına, seyahat izin belgesi dediğimiz belgeyle çıkabiliyorlar. Bu belgeyi alabilmek için de belli kriterler mevcut. Kontrolsüz bir şekilde dolaşamamaktadırlar. Devlet memuru olamamaktadırlar.” Dedi.
“Oy kullandıkları algısı yanlış”
Suriyelilerin seçimlerde oy kullandırıldıkları algısının da yanlış olduğunu söyleyen Tokmak, “Her seçim döneminde Suriyeliler oy kullanmakta diye bir algı var. Sadece Türkiye vatandaşları oy kullanabilirler. Vatandaşlık hakkına sahip olmayan bireyler oy kullanamazlar.” diye konuştu.
“Suç oranları çok düşük”
Suriyeli göçmenler arasında suç oranlarının da çok düşük olduğunu ifade eden Tokmak, son olarak şunları söyledi:
“Batman’da 15 bin 600 Suriyeli misafirimiz var. Vatandaşlarımızla uyumlu bir şekilde yaşamaktadırlar. Suç oranları çok düşük. Daha çok Haseki ve Rakka gibi sınır illerimize yakın yerlerden gelen Suriyeli misafirlerimiz mevcut. Herhangi bir uyum sorunu yaşanmamaktadır. Geçimlerini özel sektörde çalışarak sağlıyorlar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın da yardımları mevcut. Batman’a ekonomik anlamda katkı sağlayan Suriyeli tüccar misafirlerimiz de var. Suriye tatlıları ve yemekleri rağbet görmektedir. Aynı şekilde vergi levhalarını çıkarmakta ve vergilerini ödemektedirler. Araçları var ise araç muayenesi yaptırmaktalar. Plakaları var ise ülkemizin kriterlerine çevriliyor. Bizim vatandaşlarımızdan fazla hakları yok. Eğitimlerini Türkçe eğitimle sürdürebilmektedirler.”(İLKHA)