Din görevlileri salgın döneminde de irşad ve eğitim faaliyetlerine devam etti
Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, Yaklaşık bir yıldan bu yana dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan Coronavirus salgın sürecinde, tüm risklere rağmen din görevlilerinin büyük çabalar harcadığına dikkat çekti.
Türkiye'de 10 Mart 2020 tarihinde ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikte tedbirler alınmaya başlandı.
Hayatın adeta durma noktasına geldiği salgın sürecinde hem dünya hem de ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere birçok alanda farklı tedbirler alınmaya başlandı.
16 Mart tarihi itibariyle camilerde cemaatle ve cuma namazları kılınması yasaklandı. 1 Mayıs itibariyle de sosyal mesafeye uyulacak şekilde bu yasaklar kaldırıldı.
Yurt içi ve yurt dışı seyahatler durduruldu, sokağa çıkma kısıtlamaları başladı, yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Kur'an kursları ve medreselerde okuyanlar online üzerinden eğitim almaya başladılar.
Salgın sürecinde din görevlilerinin yaptığı çalışmaları İLKHA muhabirine değerlendiren Geylani, bu riskli süreçte din görevlilerinin her alanda çalışma yürüttüğünü belirtti.
Din görevlileri her alanda çalışma yürüttü
Salgın sürecinde kurallara en çok uyulan yerin camiler olduğuna dikkat çeken Geylani "10 Mart tarihi itibariyle camilerimizde salgın nedeniyle biraz azalmalar oldu. Camilerimiz kapandı ama ezanlarımız susmadı, selalarımız okundu. 1 Mayıs itibariyle de camilerimiz tekrar ibadete açıldı. Mart 2020'den bu yana salgın sürecinde il müftülü olarak tüm imamlarımız, Kur'an kursu hocalarımız, cenaze techis, tekfin işleri olsun, hastanelerde nöbet tutma olsun, eğitim ve irşad alanında büyük caba ve gayret sarf ettiler." dedi.
Tüm din görevlileri filyasyon ve vefa destek gruplarında gönüllü yer aldılar
Filyasyon ekibinden Vefa Destek Grubuna varana dek birçok alanda din görevlilerinin fedakârca çalışma yürüttüklerini dile getiren Geylani, şunları söyledi:
Vefa destek grupları içerisinde imamlarımız, din görevlilerimiz, vaizlerimiz, Kur'an kursu hocalarımız, gönüllü olarak hizmette bulundular. Mahallelere ve ulaşılmayan en ücra köylere kadar yardım kolilerini ulaştırdık. Müftülük olarak salgın sürecinde 4 bin aileye gıda kolisi, bin 500 aileye kırmızı et yardımında bulunduk. Kocaeli il müftülüğümüzle kardeş il olarak 5 bin 660 takım atkı, bere ve eldiven ilimizdeki çocuklarımıza dağıttık. Bin bot, bin mont dağıtıldı. Filyasyon ekiplerinde bugüne kadar tüm hocalarımız görev aldı. Her mahallede bulunan din görevlilerimiz aynı zamanda filyasyon ekibinde görev aldı. Onlar camilerde ezanlarını okuyup, ibadetlerini yaptıktan sonra hemen filyasyon ekipleriyle birlikte aileleri geziyorlar.
Salgın sürecinde irşad ve eğitime devam edildi
Salgın sürecinde Kur'an kurslarında okuyan öğrencilerin eğitimlerine online üzerinden devam ettirildiğini vurgulayan Geylani, salgında etkilenen ailelere psikolojik destek sağlandığını söyledi.
Geylani "Bu salgın döneminde online üzerinden irşat programlarımız oldu. Online üzerinden Kur'an kurslarımız devam etti. Hafızlarımızın ve 4-6 yaş grubu çocuklarımızın eğitimi online üzerinden devam ediyor. Diyanet TV'mizin bu alanda büyük hizmetleri oldu. Çocuk eğitiminden ailedeki problemlere kadar birçok alanda çalışmalarımız oldu. Aile Dini ve Rehberlik büromuz da salgın sürecinde evde kalan ve problem yaşayan ailelerin problemlerini çözmek için gayret içinde oldu. Aile ziyaretleri yapılarak psikoloji destek sağlandı. Bugüne kadar yaptığımız destekleri devam ettireceğiz. Müftülük olarak tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarımızı devam ettireceğiz. Rabbimizin bu hastalığı rahmetiyle üzerimizden kaldırmasını temenni ediyoruz." temennisinde bulundu. (İLKHA)