• DOLAR 34.66
  • EURO 36.369
  • ALTIN 2932.552
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık bir yıldan bu yana hayatı olumsuz anlamda etkileyen yeni tip Cornavirus (Covid-19) salgını özellikle esnaf için içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Salgın sonrasında her sektörde olduğu gibi küçük esnaf da mart ayından bu yana işleri düştüğü için zor günler geçiriyor.

Aradan geçen süreç içinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve bu süreçte tüm zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışan esnafın mağduriyeti katlanarak artmaya devam ederken özellikle de alınan tedbirler doğrudan esnafı etkiliyor.

Covid-19 salgını nedeniyle satışlarda rekor düzeyde düşüşün yaşanması ile birlikte birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Kentin en işlek caddelerinde birçok esnaf dükkanını hiç satış yapmadan kapatırken iş yapamayan kimi esnaf da salgın sürecine daha fazla katlanamayarak çareyi dükkanını kapatmakta ya da devretmekte buluyor.

 

Son açıklanan Covid-19 tedbirleri ile birçok iş yerinin daha da zor zamanlar geçirdiklerine dikkat çeken esnaf, bu süreçte bütün esnafların etkilendiğini, kıraathane, lokanta, restoran ve düğün salonu gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren esnafın ise yok olma noktasına geldiğine dikkat çekiyor.

Yine bir çok iş yerinin siftahsız dükkan kapattığını dile getiren esnaf, devletten özellikle de küçük esnaf için destek bekliyor.

Covid-19 salgını sürecinde zor günler geçiren esnafın durumunu İLKHA’ya değerlendiren Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnafın çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti.

Ömer Küsbeoğlu

Covid-19 salgını nedeniyle esnafın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Küsbeoğlu, Covid-19 salgınından ekonomik olarak en çok etkilenen kesimlerin başında da esnafın geldiğine dikkat çekti.

Sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere diğer kısıtlamaların en çok esnaf ve sanatkârı etkilediğini belirten Küsbeoğlu, mart ayından bu yana iş yapamayan esnaf ve sanatkârın artık normale dönmek istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Sağlık ve İçişleri Bakanlığı ile sağlık çalışanlarına teşekkür eden Küsbeoğlu, Coovid-19 kurallarına uyulması konusunda vatandaşları daha hassas olmaya davet etti.

Covid-19 salgının tüm dünya genelinde yaygın bir salgın olduğunu anımsatan Küsbeoğlu, “Yaklaşık bir yıldır bu salgınla mücadele ediyoruz. Hiç kimse bu salgının olmasını istemezdi. Salgın sürecinde daha fazla sıkıntıya düştüğümüzü gördük. Tabi tedbirlerin artırılması gerekiyordu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bilim Kurulunun ve bakanlıklarımızın almış olduğu kararlara da saygı duyduk. Fakat saygı duymayan, çok lakaytça hareket edenlere kızıyoruz. Çünkü bizi en çok etkileyen onlar oldu. Kurallara uymuyorlar ve kurallara uymadıkları müddetçe de küçük esnaf ve sanatkârımız tamamen perişan oldu.” dedi.

“Esnaf mağdur edilmesin”

Esnaf ve sanatkârların salgın sürecinin ilk döneminden bu yana alınan tüm tedbirlere uyduklarını ifade eden Küsbeoğlu, “İşyerlerinin kapanması istendi, kapattık. İşyerleri kapanmasın demedik ama ‘esnaf ‘mağdur edilmeden kapatılsın, tedbir alınsın’ dedik. Daha sonra tekrar işyerlerini açılması gerekti ve daha sonra kapanan işyerleri açıldı ama müşteri olmadığından dolayı esnafımız kazanamadı. Tekrar bazı işyerleri kapatıldı. Salgının ilk dönemlerinde Cumhurbaşkanımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığımız tarafından vergilerimiz ve kredilerimiz üç ay ertelendi. O üç ay dolmadan ilgili bakanlıklara hazırladığımız raporu gönderdik. Üç ay sonunda ödemelerin süresi başladı. Halkımızın ve esnafımızın cebinde parası olmadığından ve daha çok sıkıntı yaşanacağından dolayı ödemelerin bir yıl ertelenmesini talep ettik.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgınından etkilenen esnafa verilen destekleri de değerlendiren Küsbeoğlu, Covid-19 salgını nedeniyle faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ertelenmesini güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

Küsbeoğlu, lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan ve gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere yapılacak olan destek ödemesinin güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

“Esnaf saat düzenlemesi istiyor”

Küsbeoğlu, Covid-19 önlemleri kapsamında berber ve kuaförler gibi belli sektörler için getirilen saat kısıtlamasının, tüm sektörleri doğrudan etkilediğini ve bu konuda bir an önce düzenleme istediklerini belirterek şunları söyledi:

“Esnafımız mağdur oluyor. Vakaların artmasına neden olan esnaf da değil ve halkımız da değil. Sabah besmele çekerek evinden çıkan halkımız ve esnafımız, vakaların artmasına neden olmuyor. Biz, ‘sabah rızkımızı kesmeyin’ diyoruz. Sabah saat 10.00’da işyeri açma kuralı artık bir an önce kaldırılsın. Çünkü vakalar sabahleyin olmuyor. Partiler, kumar oynamalar, içkili alemler gece oluyor ve gece hangi kural getirilirse baş üstüne, kabul ediyoruz. Eğer esnafı rahatlatmak istiyorlarsa sabah iş yerini açma saati değiştirilsin. Esnaf saat 10.00’dan önce hiçbir iş yapamıyor, saat 10.00’dan sonra ise zaten hiçbir iş olmuyor. Akşam esnaf 20.00’da kapatmak için de bir saat öncesinden temizliğine başlıyor, kapatmak için hazırlık yapıyor ve geriye pek fazla bir saat kalmıyor.”

Esnafın sıkıntıları konusunda ve alınan tedbirler ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve bakanlara yeterli bilginin verilmediğini ileri süren Küsbeoğlu, bu durumunda esnafın mağdur olmasına neden olduğunu ifade etti.

Düğün salonlarının kapalı olmasının 43 farklı sektörü sekteye uğrattığını belirten Küsbeoğlu, esnafın yaşadığı sıkıntıların bitmesini temenni etti.

“Esnaf olarak kurallara uyuyoruz”

Küsbeoğlu, “Biz ilk başta da kurallara uyduk, bundan sonra kurallara uyumaya hazırız. Çünkü biz ne disko ne gazino ne de içkili bir meyhaneyiz. Biz sabah besmele çekerek evinden çıkan, iş yerini açan esnaf ve sanatkarız. Biz ekmek paramız ile uğraşırız. Başka şeylerle uğraşmayız ve kimse bizim ekmek paramız ile oynamasın. Kurallara uyulmadığından dolayı biz sıkıntı çekiyoruz. Kurallara uymak lazım. Biz esnaf olarak kurallara uyuyoruz. İnşallah bundan sonra da kurallara uyacağız. Biz her kurala uyarız ama yeter ki kısıtlamalar ve tedbirler alınırken esnafın durumu da göz önüne alınsın. İnşallah bunu aşacağız. Esnaf Odalar Birliği olarak ilgili olduğumuz Bakanlıklarla esnafların bu durumu hakkında istişarelerde bulunuyoruz ve şikayetlerini Ankara’ya iletiyoruz. Fakat bu noktada en fazla görev ise vatandaşlarımıza düşüyor. Esnafın ayakta kalması için tüm kurallara uymamız gerekiyor.” diye konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız