Halk baraj sularının çekilmesinden endişeli
Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan kuraklık ve barajlarda su oranlarının düşmesi çiftçiler başta olmak üzere halkta endişeye yol açtı.
Güneydoğu başta olmak üzere birçok bölgede yağışların mevsim normallerinin altında kalması kuraklığa ve barajlardaki doluluk oranlarının düşmesine neden oldu.
Yaşanan kuraklığın yanı sıra su tüketiminin israf boyutuna ulaşması karşısında alınması gereken önlemlerin yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade etti.
"Doğaya verilen zararın önlenmesi için birtakım düzenlemelerin yapılması gerekir"
Baraj göllerinin çekilmesi ve alınabilecek tedbirler konusunda görüşlerini paylaşan Ahmet Subaşı, "Suların çekilmesi ile ilgili küresel anlamda yozlaşma var. Buzulların erimesi dünyada bir zarar oluşmasına sebeb oluyor. Atmosfer basıncının yükselmesi ve ozon tabakasının delinmesi nedeniyle suların çekilmesi, insanların doğaya vermiş olduğu zararı gösteriyor." dedi.
Ahmet Subaşı
Subaşı, "Kullanmış olduğumuz temizlik malzemeleri arabalardan çıkan kimyasal maddeler ile birlikte doğaya çok fazla zarar veriyor ve bunun farkında değiliz. Buna karşılık birtakım düzenlemelerin yapılması ve insanların daha çok bilinçlendirilmesi gerekiyor. Küresel anlamda birşeyler yapılması sadece bir ülke ile değil bütün ülkelerin bütünsel bir anlamda Allah'ın bize verdiği bu dünyayı en iyi şekilde temsil edip daha yaşanılabilir bir hayat, bir çevre sağlamamız gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Murat Yavuz
"Su kullanımının azaltılması ve idareli kullanılmaması halinde kuraklık baş gösterecektir"
Çiftçi ve köylülerin de kuraklıktan etkilendiğini belirten Murat Yavuz "Barajlarlarda sular çekilmiş, yağmur yağmıyor. Yağmurun yağması sonucu barajların dolması çiftçi ve köylüler için çok iyi olacaktır. Suların çekilmesi köylüler için sıkıntıdır. Köylünün geliri toprağa bağlıdır. Yağış ve sulama olmazsa halk perişan olur. Su kullanımının azaltılması ve israf edilmemesi gerekir. İdareli kullanılmaması halinde halk kuraklıkla karşı karşıya kalır." ifadelerini kullandı.
"Barajların su kaybına uğramasının en büyük nedenlerinden biri de zemine dolan kumlardır"
Baraj zeminine dolan kumları barajların kurumasının nedeni olarak yorumlayan başka bir vatandaş ise, "Kumların boşaltılması lazım. Kumlar boşaltılmadığı sürece yağmur da yağsa kar da yağsa barajlar dolmaz diye düşünüyorum. Kum boşaldığı zaman su depolanmaya başlar. Tarlalarını sulamak için kuyu kazıp sondaj vuranlara da engel olunması lazım. Zira tarlalarda açılan kuyular da barajların dolmasına engel oluyor." dedi. (İLKHA)