• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Latin Amerika ne demek? Latin Amerika neresi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Latin Amerika, Latin dilleri konuşan Amerika ülkelerine ve çevresine işaret eder. Latince, Roma’nın da yer aldığı Orta İtalya'daki Latium bölgesinin dilidir. Latinler, bugünkü Lazio'ya tekâbül eden bölgede yaşamış olan eski bir İtalyan halkıdır. Roma'nın İtalya'da genişlemesiyle 'Latin' kelimesi etnik bir terim ve hukukî bir kategori haline gelmiştir. Günümüzün Latin halkları; İtalyanlar, İspanyollar, Fransızlar, Portekizliler ve Rumenlerdir.

Günümüzde Latin Amerika adı, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce gibi Latin dillerinin ağırlıklı olarak konuşulduğu Amerika’daki bir grup ülkeye atıfta bulunmak için kullanılır. Latin Amerika teriminin, 1800’lerin ortalarında Fransız imparator 3. Napolyon tarafından ortaya atıldığı belirtilir.

20 egemen devletten ve birkaç bölgeden oluşan Latin Amerika, Dünya’nın toplam yüz ölçümünün yüzde 13’ünü oluşturur. Latin Amerika, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyindeki Meksika, Brezilya, Arjantin, Venezuela ve Kosta Rika dahil çok sayıda Portekizce ve İspanyolca konuşulan ülkelerden meydana gelir.

Latin Amerika tanımı

Latin Amerika, tanımlanması zor bir bölgedir. Sıklıkla, Latin Amerika terimi, yanlışlıkla Güney Amerika kıtasındaki ülkeleri toplu olarak ifade etmek için kullanılır. Bu tanımlamayla ilgili sorun, önemli Latin Amerika ülkelerinden olan Meksika’yı dışlamasıdır. Coğrafi olarak Kuzey Amerika’da olmasına rağmen; Meksika’nın, Brezilya ve Kolombiya gibi diğer Güney Amerika ülkeleri ile kültürel ve dilsel yakınlığı Latin Amerika ülkeleri ailesine eklenmesini sağlar.

Bazı araştırmacılara göre ABD'nin güneyindeki tüm ülkeler Latin Amerika'dır. Bu durumda Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve İngilizce konuşan tüm Karayip, Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Meksika bu sınıfta değerlendirilebilir.

Bölge, aşağıdaki 20 ülkeden oluşur:

Arjantin

Bolivya

Brezilya

Kolombiya

Kosta Rika

Küba

Dominik Cumhuriyeti

Ekvador

Porto Riko

El Salvador

Guatemala

Honduras

Meksika

Nikaragua

Panama

Paraguay

Peru

Şili

Uruguay

Venezuela.

Güney Amerika ve Latin Amerika arasındaki fark nedir?

Sık sık karıştırılan iki bölge arasında fark var mı, varsa neye dayanıyor?

Kristof Kolomb, 1492'de Karayipler'deki Terra Firma'ya ulaştığında Asya'ya bir kestirme yol bulduğunu düşündü, ancak 10 yıl sonra Ameriko Vespuçi, söz konusu arazilerin Avrupalılar için yeni bir dünya oluşturduğunu fark etti.

Sonuç olarak batı yarımkürenin büyük bölümünün ismi, Vespucci’nin adına ithafen Amerika olarak seçildi. Aslında Amerika adı yalnızca yeni bulunan karaların güney kısmına atıfta bulunmak için kullanılırdı, ancak zamanla bu isim, yeni dünyanın tamamına uygulandı.

Günümüzde, özellikle Güney Amerika ve Latin Amerika terimleri söz konusu olduğunda, bölgeleri ayırmakta zorluk yaşanır. Fark, şöyle belirtilebilir;

Panama'nın kuzeyine yayılan yeni dünya topraklarının bazı kısımları Kuzey Amerika olarak bilinir ve güney kanadı da Güney Amerika olarak bilinir. Güney Amerika, kuzeybatısında ve kuzeyinde bulunan Karayip Denizi, kuzeydoğusunda, doğusunda ve güneydoğusundaki Atlantik Okyanusu ve batısındaki Pasifik Okyanusu ile sınırlıdır. Horn Burnu'nun güneyindeki Drake Boğazı, Güney Amerika'yı Antarktika'dan ayırır.

Bununla birlikte bazıları Kuzey Amerika’nın Panama Kıstağı'ndan değil, Tehuantepec Kıstağı'ndan başladığını belirtiyorlar ve bu iki nokta arasındaki bölgeye Orta Amerika diyorlar. Bu tanım gereğince, Meksika’nın bir kısmı Orta Amerika’ya dahil olmasına rağmen, bu ülke esasen Kuzey Amerika’dadır. Bu aksaklığı gidermek için de, Orta ve Güney Amerika ülkeleriyle birlikte, Meksika'nın tamamı Latin Amerika adı altında gruplandırılıyor; ABD ve Kanada ise Anglo-Amerika olarak anılıyor. Latin Amerika ayrıca, sakinleri Latin dili konuşan Karayip Adaları'nı da içerir.

Latin Amerikalılar, 15. yüzyıl sonlarından 18. yüzyıla kadar İspanyollar ve Portekizliler tarafından acı bir şekilde sömürgeleştirme deneyimini ve 19. yüzyılın başlarında sömürge yönetiminden bağımsızlık mücadelesini yaşadılar. Bu arada Latin Amerika'daki İspanyol ve Portekiz etkileri bölge tarihinde o kadar büyük bir yer kapladı ki, birçok ülkeye kendi kültür ve dillerini empoze ettiler. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir