• DOLAR 34.634
  • EURO 36.51
  • ALTIN 2929.894
  • ...
Blog Backlink Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm webmasterlar ve amatörce dahi olsa kendi web sitesinin SEO çalışmalarıyla ilgilenenler, link inşasının ve bilhassa blog üzerinden gelen linklerin önemini bilir. Birçok insanın SEO açısından çok önemli gördüğü blog yazıları ve yorumları üzerinden gelen linklerin gerçekten ne ölçüde etkili olduğu ise geçtiğimiz ayın başlarında duyurulan yeni Google güncellemesinin ardından en çok tartışılan konulardan biri haline geldi. Blog backlink, bloglarda yayınlanan içerikten doğrudan alan adına ya da “anchor text” üzerinden başka sayfalara bağlantı vermektir. Bloglardan dış bağlantı (External Link) verilmesinin SEO açısından önemi Google+ gruplarında ve özellikle SEO analizi ile ilgili forumlarda enine boyuna tartışılan ve birçok farklı fikre ev sahipliği yapan bir konu haline geldi. Google ise köklü algoritma güncellemesinin ardından “link şemalarının bütünselliğinin önemini vurguluyor”. Bir web sitesinin Page Rank değerini veya Google sıralamalarındaki yerini etkileyen tüm dış bağlantılar, SEO çalışmasının bir parçası olan link şemasıyla ilgilidir. Link şemasına; blog, sözlük, forum, sosyal medya araçları ve diğer web sitelerinden gelen linkler (Inbound Links) dahil olduğu gibi web sitesinden çıkan dış bağlantılar (Outbound Links) da dahildir. Blog üzerinden yapılan backlink odaklı çalışmaların beyaz şapkalı SEO (White Hat SEO) açısında öneminden bahsetmeden önce link şemasıyla ilgili kısa dahi olsa bilgi vermenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Link Şemasının Doğru Oluşturulması

Web sitesine gelen ve siteden çıkan linklerin tamamının birleşerek SEO çalışmalarının kalbi olan link şemasını oluşturması ise bu maksatla yapılan her çalışmanın fayda kadar zarara da neden olabileceği manasına gelmektedir. Link şemasına dahil olan linklerin SEO çalışmasının odağında yer alan web sitesinin Page Rank ve Google arama sonuçlarındaki yerini etkilemesi dendiğinde, pozitif ve negatif etkilerin her ikisi de kast edilir. Yani Bloglar üzerinden etkili bir SEO çalışması yapmak istenirken link şemasının yanlış bir şekilde oluşturulması negatif etkiye neden olarak, sitenin Page Rank değerini ve Google arama sonuçlarında sırasını düşürebilir. Bunu için Google tarafından açıklanan ve algoritmada yapılan değişiklerle birlikte sürekli güncellenen kılavuzların sürekli takip edilmesi gerekir. Zira Google kılavuzlarında yazan yönergelerin uygulanmaması ve Blog üzerinden verilen linklerle yanlış bir link şeması oluşturulması, SEO ile başarı elde etmeyi beklerken tam aksi yönde sonuçlar alınmasına neden olabilir.

Blog Yorumları

Yukardaki paragrafta kısaca da olsa vermeye çalıştığım bilgilerden sonra ortaya çıkan sonuç; Bloglar üzerinden gelen linklerin tüm web sitesi sahipleri tarafından titizlikle incelenmesinin gerektiği. Blog backlink ilk bakışta ücretsiz ve kolay yoldan web sitesine backlink sağlamak gibi görünse de, etkin bir SEO çalışması yapmak isteyenlerin blog backlinklere yüklenmeyi sürdürdükçe aldığı riskin de arttığını unutmaması gerekiyor. Bu risk bilhassa söz konusu backlinkler Blog yorumları üzerinden geldiğinde daha da artıyor. Zira denetimden uzak bir biçimde yapılan yorumlar üzerinden gelen linkler, farkında dahi olunmadan web sitesinin hem Page Rank değerinde hem de Google aramalarındaki sırasında ciddi düşüşler yaşanmasına neden olabilir. Doğallıktan uzak olan tüm SEO çalışmaları, tamamen backlink içerikli olsun olmasın web sitelerine her zaman kalıcı zarar verir. Bu aşamada söz konusu Bloglar üzerinden yapılan SEO çalışmaları olduğunda aslında bu durum pek fazla değişmiyor. Bizzat onlarca Blog sitesi açarak, bu Blogların yayına başladığı ilk günden itibaren tamamen siteye backlink çıkışı yapmak için kullanılması ve “Blog linki ne kadar çoksa o kadar iyidir” mantığıyla hareket edilmesi çok ciddi bir hata olacaktır.

Blog Backlinklerin Doğru Kullanımı

Herkesin yakından takip ettiği Matt Cutts tarafından geçen hafta yayınlanan video, bahsi geçtiği üzere son dönemde Blog odaklı yapılan SEO çalışmalarıyla ilgili dedikoduların artması üzerine bu konuya açıklık getiren açıklamalar içeriyor. Aslında videonun çekilmesinin temel amacının Blog çalışmalarının SEO ile ilişkisi üzerine yapılan spekülasyonların ortadan kalkmasını sağlamak olduğu dahi söylenebilir. Bir SEO çalışması olarak Blog yayınlarından gerek anchor text gerekse de yorumlar üzerinden backlink almanın organik sıralamalara zarar vermediğini vurgulayan Cutts, böylece birçok iddianın da şehir efsanesi olarak kalmasına neden oldu. Şayet Matt Cutts için Blog yayınlarından ve yorumlardan backlink çıkışı yapmakta herhangi bir sorun yoksa bu, hepimizin bu tür Blog odaklı SEO çalışmaları yapmasının bir sorun yaratmayacağı anlamına geliyor. Zaten son algoritma güncellemesinin ardından sosyal medya etkinliğinin önemi artarken Blog yorumlarından gelen linklerin SEO açısından önemsiz hale gelmesi, mantıken abesle iştigal olurdu

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Matt Cutts için Blog yayınlarında anchor text ve yorumlar üzerinden web sitelerine backlink akışı sağlanmasına herhangi bir sorun olmaması, Penguen algoritmasının her iki kaynağı da aşırı optimizasyon (overoptimized) maksatlı kullananlara ceza kesmeyeceği manasına gelmiyor. Son kapsamlı güncellemenin ardından Penguen Blog yayınlarının çok yoğun bir biçimde anchor text maksatlı kullanmasına ağır ceza keserken, bu durum Blog yorumları için de pek farklı olmuyor. Ayrıca Penguen algoritması söz konusu Bloglar olduğunda gerçek isimlerin kullanılması konusunda oldukça titiz. Kişinin gerçek ismini kullanmaması halinde Blog üzerinden yapılan faaliyetlerin tamamını “Spam” ve kişiye “Spammer” olarak değerlendirebilen Penguen, kısa süre içerisinde sistemin manipüle edilmeye çalışıldığına kanaat getirebilir. Penguen’in bu yönde karar vermesinin web sitesi açısından pek de hayırlı bir sonuç olmadığını söylemeye ise gerek dahi yok. Ayrıca bu tür aşırı optimizasyon maksatlı Blog çalışmalarının yapılması ya da sahte isimlerin kullanılması halinde Akismet ve benzeri araçların muhtemel bir bloklamaya gitme ihtimali de son derece yüksek.

Blog çalışmalarıyla web sitesine fayda sağlamak isteyenlerin aslında kendi bloglarını düşünmesi, hata yapmamaları açısında yararlı olacaktır. Ayrıca çoğu webmaster kendi Blog sitelerine yorum yazmanın SEO açısından negatif etki yapacağını düşünse de, Matt Cutts “kişinin kendisi yapması halinde” yorumda bulunulmasının da herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini söylüyor. Her zaman ki gibi, şayet onun için sorun yoksa kendi Blog sitemize bizim de yorum yazmamızda herhangi bir problem yok…

Bu haberler de ilginizi çekebilir