Gübre fiyatı uçuşa geçti! Yeni zamlar kapıda
Gübre fiyatlarında yaşanan yükselişler gıda fiyatlarına da yansıması bekleniyor
Türkiye'de yapılan özelleştirmelerden sonra tamamen ithalata bağımlı hale gelen gübrede 12 ayda gerçekleştirilen fiyat artışı yüzde 80’i geçti. Gübre fiyatı 2021 yılında zam şoku ile başladı. Birkaç ay içinde gübrenin daha da zamlanacağı, bu artışın sofraya yansıyacağı tahmin ediliyor
Kamuya ait gübre fabrikaları kapatılıp özelleştirilince çiftçi ‘serbest piyasa'nın elinde bir zam şokundan diğerine savruluyor. Gübrede yeni sezon yeni zamlarla başladı, kimyasal gübredeki fiyat artışları yüzde 80'i aştı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez zamların devam edeceğini belirterek, “Bugün kamuya ait gübre fabrikalarının kapatılıp özelleştirilmesinin yıkıcı sonuçlarını yaşıyoruz. İGSAŞ kamuya aitken piyasayı düzenler, fiyatların bu kadar artmasına engel olurdu. Önce gübre fabrikaları kâr edemez hale getirildi, sonra ya satıldı ya da kapatıldı. Çiftçi serbest piyasanın yıkıcı etkilerine terk edildi” dedi.
Bugün Türkiye'de üre gübresinin tek bir üreticisi kalmış durumda: İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.(İGSAŞ). İGSAŞ'ın üretimi Türkiye'nin tüketiminin sadece yüzde 15'ini karşılayabiliyor, gerisi ithal ediliyor. Üre ithal edilen ülkelerin Kasım'dan beri her hafta fiyat artırdığı, tedarik ile ilgili sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Bugün itibarıyla Türkiye'nin 300 bin ton üre gübresi açığı bulunuyor.
ÇİFTÇİ ARTIK YETER DEDİ!
Amasyalı çiftçi Ömer Sarı maliyetlerdeki yükselişle ilgili adeta sitem etti. Çiftçi Ömer Sarı konuşmasında. “Önüne gelen çiftçinin sırtından para kazanıyor. Yıllardır çiftçi para kazanamıyor, kredi ile günü döndürüyor ancak artık o yol da tükendi” ifadelerini kullanıken arı, 2 Şubat'ta çiftçiler olarak toplanarak Ankara'ya gideceklerini açıkladı. Ömer Sarı konuşmasını “Samsunlu çiftçi arkadaşlarımla dün konuştum; brokoliyi 3 liraya satmaya çalışıyorlar, markette bu ürün 10-12 lira. Bu çiftçinin üzerinden kimler para kazanıyor, artık yeter” sözleriyle tamamladı.