• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık bir yıldır hayatı olumsuz etkileyen küresel Coronavirus salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi. Salgınla mücadele kapsamında yaklaşık bir yıldır kısıtlamaların dayattığı zorluklara göğüs gererek ayakta durmaya çalışan esnaf, iş yapamamaktan şikayetçi.

 

Pandemi sürecinde lokantacı esnafının mağdur olduğunu söyleyen Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkan, şehirlerin turist çeken faktörlerinin başında gastronominin geldiğini ifade etti.

Hizmet sektöründe al-götür tarzındaki paket servislerin bir dönem cazip olduğunu fakat günümüzde müşterileri cezbetmediğini ifade ederek yaşadıkları zorlu süreci anlatan Elkan "Hizmet sektöründe çalışan binler var. Fakat yeni süreçle birlikte bu çalışanların büyük çoğunluğu işsiz kaldı. Hükümetin bu mağduriyetlerin giderilmesi için hazırlayıp sunduğu destek paketleri yetersiz kalıp herhangi bir fayda sağlamadı." dedi.

"HES kodunun müesseselerimizde de uygulanmasını talep ediyoruz"

HES kodu ile müşteri alabileceklerini söyleyen Elkan "Türkiye genelinde meslektaşlarımızın hiçbir meskeninde Coronavirus yayıldığı tespit edilmemiştir. AVM'lerde, uçaklarda, otobüslerde ve resmî kurumlarda nasıl HES kodu uygulaması varsa bizim sektörümüzde de bu uygulamanın yapılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanından sevindirici haberler beklediklerini ancak Erdoğan'ın pandemi sürecinde restoranların gereğini yerine getirmediklerini söylemesinin kendilerini incittiğini söyleyen Elkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Önceki dönem yayımlanan genelgede, bir mekânda aile fertleri bir arada oturabilir fakat yabancı kişilerin arasında sosyal mesafe uygulanırdı. Ayrıca hijyen ve sağlık kuralları da uygulanmıştı. Hiçbir mekanımızda virüsün yayıldığı haberi de çıkmadı.

Paket servisler yerine ulaşıncaya kadar soğuyor. Kentte ikamet etmeyip şehirde geçici kalanlar hariç kimse paket servislere rağbet göstermiyor. Yerli halk ailesiyle birlikte tatil günü bir işletmede yemek yiyordu. Ama şimdi işletmelerimiz kapalı olduğu için yerli halk evinde kendi yaptığı yemekleri tercih ediyor.

Kısacası paket servisler, lokanta ve restoran gibi işletmelere herhangi bir fayda sağlamıyor. HES kodunu talep ediyoruz.

"Bir an önce restoran ve lokantaları açmaları lazım"

Pandemi nedeniyle kapalı olan işyerinde yaklaşık 40 kişi çalıştığını fakat müşteri gelmediği için çalışanların büyük bir kısmının işsiz kaldığını ifade eden Faik Gözalan "Her türlü işyerinin açık olup restoranların kapatılması anlamsızdır. HES kodu gerekiyorsa biz de kullanalım. 30 işçimiz boştadır. Bir an önce restoran ve lokantaları açmaları lazım." ifadelerini kullandı.

Sosyal mesafe kuralı çerçevesinde masalara oturma düzeni getirilebileceğini söyleyen Gözalan "Çarşı ve AVM'ler kalabalık, sadece restoran ve lokantalar için bu kural olmamalıdır. Yemek solanlarında müşteri oturamadığından dolayı işlerimiz çok düştü. Bir an önce bu tür işyerlerinin masalarına oturma izni verilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Otobüs, AVM ve kongre merkezleri gibi yerlerin açık olduğunu ama restoranların kapalı olmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Ahmet Yaşar "İşlerimiz yok denecek kadar azdır. Çalışanlar dönüşümlü mesai yapmak zorunda kalıyor. Bu da ailelerin, giderlerini karşılamada sıkıntıya neden oluyor. Müşterilerimiz paket servislere rağbet göstermiyor." dedi.

"Restoranları kapatmak yerine işletmenin kapasitesinin bir kısmına oturulacak şekilde düzenleme yapılması gerekiyor"

Müşterilerin yiyecekleri paket olarak değil de servis tabağında yemek istediklerini vurgulayan Yaşar "Yemek pakete girdiği zaman istenilen tadı vermiyor. Yetkililer restoranları kapatmak yerine hiç olmazsa işletmenin kapasitesinin bir kısmına oturulacak şekilde düzenleme yapması gerekiyor. Ayrıca birçok alanda istenilen HES kodunu yemek salonları için de uygulayarak işletmeleri açabilirler." dedi.

Paket servislerin başlamasıyla birlikte çalışan sayılarını düşürmek zorunda kaldıklarını söyleyen Yaşar "Bu da birçok kişi için sıkıntı oldu. Halbuki otobüsler, bankalar ve hastaneler tıka basa doluyor, ama hizmet sektörü kapatılıyor. Hizmet sektörü, günah keçisi olmuş durumda. Zaten zabıta ve polis, her gün hijyen denetimi yapıyor. Restoranların kapatılması anlamsızdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız