TMO'dan "buğday stoku" açıklaması
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "TMO'nun yeni sezona kadar rahatlıkla yetecek miktarda stoku mevcuttur." ifadelerine yer verildi.
2020/2021 sezonunda hasat öncesinde iç alımların gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, ardından farklı zamanlarda yapılan bir dizi dış alımla stokların takviyesinin yapıldığı belirtildi.
TMO stoklarının piyasa dengesi için yeterli seviyede olduğunun ifade edildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat piyasalarında düzenleyici kurum olarak kamu hizmeti yürütmektedir. Bu görevi yürütürken en önemli düzenleme aracı stoklarındaki ürünlerdir. TMO stokları, piyasadaki spekülatif hareketlerin önüne geçilmesi anlamında sigorta görevi görmektedir.
TMO, öncelikle üreticilerimizden yaptığı iç alımlarla stoklarını oluşturmakta ardından ihtiyaç duyulması durumunda dış alım yolu ile stoklarını takviye etmektedir.
Nitekim 2020/21 sezonunda hasat öncesinde 4 Mayıs tarihinde alım fiyatlarımız açıklanmış ve iç alımlarımız gerçekleştirilmiştir. Ardından farklı zamanlarda yapılan bir dizi dış alım ile stoklarımızın takviyesi yapılmıştır.
TMO'nun alım fiyatı ve ithalat bağlantı fiyatı arasındaki ilişki zaman zaman gündeme getirilmekte ve kamuoyunda yanlış bir algıya neden olunmaktadır. TMO fiyat açıkladığı dönemde, alım fiyatları dünya fiyatlarının yaklaşık 20 dolar/ton üzerinde gerçekleşmiştir. Fiyatımızın açıklandığı dönemden bu yana yaklaşık 9 ay geçmiştir. O dönem geçerli olan piyasa fiyatları bugün buğdayda 2 bin 100-2 bin 200 TL/ton seviyesinde seyretmektedir. Elinde hala ürün olan üreticimiz varsa bugün bu fiyatlardan ürününü pazarlayabilmektedir.
TMO'nun yeni sezona kadar rahatlıkla yetecek miktarda stoku mevcuttur. Gerek iç alım gerek sezon içerisinde yaptığı ithalatlarla stoklarını belirli bir seviyeye getirmiş, sektörün ihtiyacını karşılamaktadır.
22 Ocak'ta Kuruluşumuzca mevcut stoklarımızı muhafaza etmek ve mümkün olduğunca dış alım yoluyla iç piyasa regülasyonunu sağlamak amacıyla ihtiyaten 400 bin tonluk ekmeklik buğday ithalat ihalesi gerçekleştirilmiş, fiyat teklifleri kalitesine göre 301,90-315,50 $/ton arasında oluşmuştur. Ancak fiyatların yüksek bulunması nedeniyle tekliflerin tamamı kabul edilmemiş yalnızca dörtte biri kadar bir miktar ortalama 303 $/ton fiyatla satın alınmıştır.
Bundan sonraki süreçte piyasa gelişmeleri her zaman olduğu gibi yakından takip edilerek Kuruluşumuz politikaları üretici ve tüketici menfaati birlikte gözetilerek oluşturulacaktır. Şunu belirtmek isteriz ki Kuruluşumuz geçmişte olduğu gibi yeni hasat döneminde de üreticimizi memnun edecek şekilde alım politikalarını oluşturacaktır." (İLKHA)