• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Keskin, özellikle zincir marketler olmak üzere, marketçilik anlayışının her geçen gün ekonomik anlamda daha da sıkıntılı günlere doğru gittiğini belirtti.

 "2021 yılında marketçilik yasası mutlaka çıkarılmalı"

Türkiye’de marketçiliğin kontrolden çıktığını sadece esnafı değil, Türkiye’nin ekonomisini de tehdit etmeye başladığını belirten Keskin, "Nerede 4 esnaf bulunsa hemen yanına gece kondu gibi market açılıyor, bu anlayışa dur demek gerekiyor.  Hükümeti, artık köylere kadar inen, küçük esnafı yok etmek için Türkiye’yi ahtapot gibi saran zincir marketlere karşı, küçük esnafı korumak için harekete geçmeye davet ediyoruz. 2021 yılında marketçilik yasası mutlaka çıkarılmalıdır. Tüm siyasetçiler sözde konuşur, ama özde kalıcı bir çözüm için adım atmıyorlar. Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için hiçbir faydası olmayan, istihdam oluşturmayan, açıldıkları yerde sadece çöplerini bırakan, parayı ise yurtdışına götüren market zincirlerine bir çözüm bulunmalıdır.  Kontrolsüz açıldıkları gibi fiyatları da kontrolsüz ve denetimsiz olan market zincirlerine başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkes dur demelidir.  Esnafın yok edildiği yerde ekonomi de yok edilir, esnafın yaşatıldığı yerde ülke kalkınır.” ifadelerini kaydetti.

"Kontrolsüz ve denetimsiz marketçilik Türkiye için güvenlik sorunudur"

Gıda toptancılığı ve gıda fiyatı oluşturulması konusunun mutlaka yasal bir çerçeveye alınması gerektiğinin altını Çizen Keskin, "Yaklaşık 20 yıldır söylediğimiz, ifade ettiğimiz market ve alışveriş merkezleri ile ilgili düzenleme Türkiye’de mutlaka yapılmalıdır. Gıda toptancılığı ve gıda fiyatı oluşturulması konusu mutlaka yasal bir çerçeveye alınmalıdır. Son 2 yıldır Türkiye’de maalesef bazı tarım ürünleri belli bir tekel oluşturularak yüksek fiyatlara satıldı. Temel gıda maddelerinin fiyatları kontrolsüz bir şekilde arttı. Zaman zaman toptancıların depolarındaki temel gıda ürünlerini piyasaya sürmediklerini gördük. Bir yandan kontrolsüz ve denetimsiz büyüyen marketler, diğer yandan denetimsiz olan başına buyruk gıda toptancıları var. Bu durum olağanüstü durumlar için tehlikeli bir gelişmedir." dedi.

Keskin daha sonra, "Coronavirus salgını nedeniyle ortaya çıkan durumun gıda güvenliği için göz önüne alınmasını istiyoruz. Israrla küçük esnaf ve sanatkarın ayakta durması ve yaşaması için market yasasının çıkartılmasını talep ediyoruz. Bugün market yasasını aynı zamanda Türkiye’nin gıda güvenliği için de istiyoruz. Kontrolsüz denetim Türkiye için güvenlik sorunudur. Tekerleği yeniden icat edin demiyoruz, market yasasını çıkartın diyoruz. Gelinen durum bizi haklı çıkarmıştır.” şeklinde konuşu.

“Salgın sürecinde esnafımıza çeşitli destekler verilmiştir ancak yetersiz kalmıştır”

Keskin, “Esnafımıza şimdiye kadar verilen destek ve katkılar için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Salgın sürecinde esnafımıza çeşitli destekler verilmiştir, ancak bunlar yetersiz kalmıştır.  Tüm esnaf kesimleri mağdur ve sıkıntı içindedir. Esnaf kredi taksit ödemeleri, faizsiz olarak 2022 yılına ertelenmelidir. Salgın nedeniyle işyeri ve işleri kapanan tüm esnafın 2020 ve 2021 yılı BAĞ-KUR primlerini devlet üstlenmeli, vergi borçları ve ödemeleri yine 2022 yılına ertelenmeli. Esnaf kiralarını çok yüksek olduğu için ödeyememektedir. Kredi ve hibe vermekle geçici çözümlerle esnaf ayakta kalamaz. Kredisinin günü geldiği zaman ödeme güçlüğü yaşayan esnafa daha kalıcı çözümler bulmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)