Pandemi sürecinde gribal enfeksiyon oranları düştü
Son 10 aydır Türkiye'yi de etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı uygulanan kısıtlama ve sosyal mesafe kuralları, her yıl kış mevsiminde şikayetlerin başını çeken gribal enfeksiyon oranlarının düşüşüne neden olduğu gözlendi.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, son günlerde Türkiye gündeminde olan Sinovac aşısının güvenirlilik durumu, mevsimsel hastalıklar olarak adlandırılan gribal enfeksiyon şikayetleri ve Covid-19 tedavisinde önerilen ilaçların kullanım durumları hakkında açıklamalarda bulundu.
Şenyiğit "Bilindiği üzere sayın Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı, Bilim Kurulu üyeleri ve bende dahil olmak üzere birçok sağlık görevlileri Çin'den gelen aşıdan yaptırdık. Eğer bir aşı yüzde 100 civarında hastalıklardan koruyorsa mutlaka o aşının yapılması lazım. Şahsen sırası gelenlerin bu Sinovac aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Gribal enfeksiyon ile Covid-19'un belirtileri aynı"
Covid-19 ile aynı belirtileri taşıyan gribal enfeksiyonların bu yılki kısıtlama uygulamalarından dolayı fazla görülemediğine dikkati çeken Şenyiğit, "Kış dönemindeyiz. Değişik gribal enfeksiyonlarda karşımıza gelebilir. Diğer yıllarda olduğu gibi gribal enfeksiyonları görmememizin bir sebebi var. İnsanlar dışarı çıkamadığı ve kapalı ortamlarda çok fazla bulunmadığı için grip ve nezle bu sene daha az görüldü. Daha çok Covid-19 görülen hastalıklardan gribal enfeksiyonları ile ayırt edilebilecek yüzde 100 bir durum yok." şeklinde konuştu.
Her iki hastalığın da belirtilerinin neredeyse aynı olduğuna vurgu yapan Şenyiğit "Ciddi anlamda burun akıntısı, nezle tarzında şikayetler, hafif kırgınlık, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve baş ağrısı olan hastaların Covid için çok fazla endişelenmesine gerek olmadığının kanaatindeyim. Ancak bir gribal enfeksiyon ile Covid-19'u ayırt etmemize imkan yoktur. Covid için geçerli bir takım bulgular vardır. Şiddetli göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş gibi şikayet durumlarında Covid-19'dan şüphelenmek lazım ve ona göre tedavi olmak lazım." diye belirtti.
"Covid-19 tedavisinde önerilen ilaçların kullanılmalıdır"
Şenyiğit, "Dolayısıyla burnunuz akıyorsa ve bir nezle durumunuz varsa çok endişe etmeyin. Büyük ihtimalle bu Covid-19 değildir. Birkaç gün beklemeye rağmen yüksek ateş oluyor ve nefes daralıyorsa muhakkak hastaneye başvurup covid-19 testinin yaptırılması gerekir." ifadelerini kullandı
Covid-19 tedavi sürecinde kullanılan Favipiravir Antiviral'e de değinen Şenyiğit "Halk arasında devlet tarafından verilen Covid-19 ilaçlarının kullanılmaması gerektiği yönünde söylentiler vardır. Böyle bir şey kabul edilemez. Erken dönemde kullanılırsa etkisini gösterebilir. Geç dönemde etkisini göstermez. Onun için size Covid-19 teşhisi konulmuşsa ve Favipiravir ilacı verilmişse mutlaka belirtilen süre ve dozda tüketilmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)