AVRUPA’NIN NÜKLEER TESİSLERİ ENDİŞE VERMİYORMUŞ GİBİ!
Fransa, Almanya ve İngiltere, Avrupa kıtasındaki 130 nükleer reaktör ve binlerce nükleer silahı görmezden gelerek İran’ın nükleer çalışmalarından endişe duyduğunu açıkladı. Açıklama, Avrupa ülkelerinin diğer ülkelere uyguladığı çifte standardı bir kez daha gözler önüne serdi.
Dış Haberler Servisi - Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın metal uranyum üretmek için çalışmalara başlamasından derin endişe duyduklarını belirterek, Tahran yönetimine nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.
Fransa, Almanya ve İngiltere'nin dışişleri bakanlıkları sözcüleri, konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
AVRUPA YAPMIYORSA GÜVENLİ DEĞİLDİR!
İran'ın metal uranyumun üretimi için çalışmalara başlamasından derin endişe duyulduğu ifade edilen açıklamada, İran'ın metal uranyum üretmesinin hiçbir sivil güvenirliliği bulunmadığı ve potansiyel olarak ciddi askeri etkileri olduğu belirtildi.
Açıklamada, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma çerçevesinde İran'ın metal uranyum üretmeme ve bu konuda 15 yıl boyunca araştırma yapmama konusunda taahhüt verdiği vurgulanarak, İran'a bu eylemine son verme ve nükleer anlaşmayı sürdürmeyi istemesi halinde anlaşmadaki yükümlülüklerini derhal yerine getirme çağrısında bulunuldu.
İran, nükleer bir yakıt türü için araştırma ve geliştirme çalışmalarının başlamasına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını (UAEA) bilgilendirdiğini ve ilk aşamada metal uranyum üretmek için doğal uranyum kullanacaklarını duyurmuştu.
İran ile 2015'te imzalanan ve kamuoyunda nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı, İran’ın plütonyum veya uranyum metalürjisi üzerinde araştırma ve geliştirme yapmasına izin vermiyor.
AB'DE 130 NÜKLEER REAKTÖR VAR
Ancak İran’ın nükleer çalışmalarına yönelik endişelerini dile getiren Avrupa ülkeleri, enerjilerinin büyük bir bölümünü nükleer enerjiden karşılıyor.
Son verilere göre, Avrupa Birliği ülkesi üyeler enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 30'unu nükleer güç ile karşılıyor. 14 üye ülkede toplam 130 nükleer reaktör bulunuyor.
DÜNYADA EN FAZLA NÜKLEER ENERJİYİ KULLANAN ÜLKE FRANSA
Fransa, 58 nükleer reaktör ile AB üyeleri arasında birinci sırada bulunmanın yanı sıra, enerji tüketiminin yüzde 70'inden fazlasını nükleer güç ile sağlaması bakımından da dünyada başı çekiyor. AB içinde ikinci sırada ise 15 reaktörle İngiltere bulunuyor. Ülkedeki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 19'u nükleer enerjiden sağlanıyor. Almanya ise 8 reaktörle 10 reaktörlü İsveç’in ardından dördüncü sırada yer alıyor.