• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
Siyonist işgalci için birbirlerini ödüllendirdiler,  LİYAKATSİZLER…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Fas Kralı Muhammed’in, “Fas ile israil arasındaki normalleşme anlaşmasındaki rolü” nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’a “liyakat nişanı” verdiği ortaya çıktı.

Nişanın, Cuma günü Fas’ın Washington Büyükelçisi Lalla Joumala tarafından Oval Ofiste Trump’a verildiği belirtildi.

Trump’ın baş danışmanı ve damadı Jared Kushner ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Avi Berkowitz de “normalleşme anlaşmasındaki çabaları” nedeniyle aralık ayında Fas Kralından madalya almışlardı.

FAS KRALININ HEDİYESİ KARŞILIKSIZ KALMADI!

ABD Başkanı Trump’ın da Fas Kralı Muhammed’e “liyakat nişanı” verdiği belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın Fas Kralı 6. Muhammed'e verdiği liyakat madalyasının, sadece devlet başkanlarına verilen prestijli ve özel bir nişan olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İki on yıldan uzun süredir Kral 6. Muhammed, ABD ile Fas arasındaki kalıcı ortaklığın gelişimine katkı sağlamıştır. İsrail'le ilişkilerini normalleştirmesi dahil, onun vizyon ve cesareti Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı yeniden şekillendirmiştir." ifadelerine yer verildi.

ABD yönetimi geçtiğimiz aylarda işgal rejimi ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Sudan ve Fas’ın normalleşme anlaşması imzalamasını sağlamıştı.

Trump yönetimi, bölgedeki başka ülkelerin de işgal rejimiyle anlaşmak için sıra beklediğini açıklamıştı. Ancak başkanlık seçimlerinin kaybedilmesiyle Trump’ın bu planı da suya düşmüş oldu.

İŞGALCİYLE ANLAŞMANIN KARŞILIĞI BATI SAHRA’YA HAKİM OLMA

ABD yönetimi, işgal rejimiyle yapılan anlaşma sonucunda Fas’ın Batı Sahra’daki hakimiyetini tanıyacağını açıklamıştı.

ABD Başkanı Trump, 10 Aralık 2020'de yaptığı açıklamada, Fas ve işgal rejiminin tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Trump, sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün, Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıdığımız bir bildiri imzaladım." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Fas yönetimi ile Batı Sahra’daki Polisario Cephesi arasında onlarca yıldır devam eden hakimiyet savaşı, uzun bir barış döneminin ardından söz konusu anlaşmayla yeniden alevlenmişti.

40 ÜLKEDEN FAS’IN ÖZERKLİK ÖNERİSİNE DESTEK

Öte yandan Fas ve ABD'nin Batı Sahra sorununun çözümüne yönelik düzenlediği konferansta 40 ülke Rabat yönetiminin egemenliği altında "özerklik" önerisine desteğini açıkladı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ve ABD Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker başkanlığında video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda 40 ülkeden 27'si bakanlık düzeyinde temsil edildi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, katılımcılar bu bölgesel çekişmenin adil ve kalıcı çözümü için Fas'ın özerklik girişimine destek verdiklerini belirtti.

Toplantıya katılan ülkeler arasında Fransa, Kuveyt, Mısır, Ürdün, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE de bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir