• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bosna'da göçmenlerin hayatı kışın gelmesiyle beraber risk altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna Hersek'in Hırvatistan sınırındaki Bihac kasabası yakınlarındaki Lipa köyündeki karla kaplı platoda sıcaklıklar en iyi ihtimalle sıfır, en kötü ihtimalle -8 santigrat derece.

Yorgun ve uzun süre soğuğa maruz kalmaktan dolayı acı çeken mülteciler, bölgeyi yavaşça terkediyor.

Mülteciler, battaniyelere baştan aşağı sarılarak hayata tutunmaya çalışıyorlar. Yüzlerce kişi solunum yolu enfeksiyonal hastalığa yakalanıyorlar.

23 Aralık'ta Lipa'daki ana kamp bir yangınla yok oldu. Çadırlar o zamandan beri Bosna ordusu tarafından dikiliyor, ancak zorlu hava koşullarından dolayı istenilen düzeyde bir rahatlık sağlanamıyor.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, civardaki ormanlara yerleşmiş olanlar da dahil olmak üzere bölgede 900 kişi yaşıyor.

Avrupa Birliği’nin dışişleri başkanı Josep Borrell Pazartesi günü Bosna’nın cumhurbaşkanlığının Sırp başkanı Milorad Dodik ile bir görüşme yaparak Bosnalı yetkilileri koşulları iyileştirmeye ve ülke çapında mülteci merkezleri açmaya çağırdı.

Kışın gelmesiyle göçmenlerin yaşam mücadelesi zorlaştı

Özellikle Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için alternatif güzergah arayan düzensiz göçmenler, Bosna Hersek'in AB üyesi Hırvatistan ile sınır şehirlerinden Velika Kladusa'da "geçiş" yapabilmek için bekliyor ya da ülkenin kuzeybatısındaki gizli dağ yollarını takip ederek, Hırvatistan'a girmeye çalışıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir