Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe desteği
TKDK Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, bu yılki projelerinde et, süt, büyük ve küçükbaş, kaz- hindi yetiştiriciliği olduğunu belirterek, bu yıl dağıtılacak 125 milyon Euro'nun tamamının hibe olacağını belirtti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç, IPARD II’nin 10. Çağrı ilanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
IPARD II’nin 10. Çağrı ilanına çıktıklarını belirten Tunç, “Bilindiği üzere 2020 yılını kapattık. 2021 yılına yeni bir çağrı ilanına birlikte başladık. 2020 yılı Malatya için verimli bir yıl oldu. 2020 yılında TKDK açısından birçok projenin yapımına ve hayata geçirmesine vesile olduk. Bundan sonraki hedeflerimiz de tabii ki daha fazlasını yapabilmek daha iyilerini hayata geçirebilmek. IPARD II’nin 10. Çağrı ilanına çıkmış bulunmaktayız. 10. Çağrı ilanında hayvancılık ve İşleme testlerimiz mevcut. Hayvancılık projelerimizde et, süt, büyük ve küçükbaş, kaz- hindi yetiştiriciliği ve bir de bizim broilerde sadece tadilata desteğimiz mevcut.” diye belirtti.
Yapılacak desteğin yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe şeklinde olacağını ve KDV muafiyetinin mevcut olduğunu aktaran Tunç, “İşleme tesislerinde de bu dönemde et süt işlemesi, beyaz et işlemesi, balık işleme ve gıda işlemeleri ile ilgili bir de yaş sebze meyve işlemesi mevcut. Tabii gıda işlemesine girdiği zaman birçok alana giriyor. Mesela bu alanda sadece et, süt değil, baklagiller de girmekte. Birçok alana da destek vermekteyiz. Malatya kayısı bölgesi olduğu için özellikle kayısı işletmeleri bizim için daha da önem arz etmektedir. Buradaki hibe miktarımız da yüzde40 ile yüzde 50 arasında ve KDV muafiyeti de bulunmaktadır.” dedi.
Çağrı ilanlarının Bakanlığın geçen hafta yaptığı toplantı ile başladığını anımsatan Tunç, şöyle devam etti:
“15 Şubat'ta projelerin alımına başlayacağız. Bir kısmını 16 Mart'ta bir kısmı da 23 Mart'ta projelerin alımını sonuçlandıracağız. İnşallah 10. Çağrı ilanı Malatya'mız için hayırlara vesile olur. Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu tür alanlarda proje yapmak isteyenlerin muhakkak bizlerden buluşmasını istiyoruz. Hibe miktarları bahsettiğim gibi hayvancılıkta 50 ile 70 arasında veriyoruz ve KDV muafiyeti var. İşleme tesislerinde de yüzde 40 ve yüzde 50 arasında hibemiz var. Orada da KDV muafiyeti var. Şu anda çıktığımız Çağrı'nın toplam miktarı 125 milyon Euro. Yani 125 milyon Euro 'luk bir çağrıya çıktık. Geçen sene Malatya’da 30 milyonun üzerinde para dağıttık. Bu yıl 125 milyon Euro'nun tamamını hibe olarak dağıtacağız.” (İLKHA)