• DOLAR 34.38
  • EURO 36.956
  • ALTIN 2969.77
  • ...
Adıyamanlı depremzedeler: Konutlarımıza başlanmasa sandığa gitmeyeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Depremin 4'üncü yılına girdiğini belirten 16 köy muhtarı yetkililere seslenerek siyasilerin kendileriyle ilgilenmediklerini durumun devam etmesi halinde sandığa gelecek seçimde gitmeyeceklerini dile getirdi.

2017 Mart ayında yaşanan depremin ardından çadır ve konteynerlerde yaşayan vatandaşların bir kısmı Samsat Merkez'deki konutlarına yerleşirken, geriye kalan kısmı ise halen yapılacak olan konutları bekliyor. Kendilerine ödeme yapılan kimi depremzedeler Adıyaman merkezde belirlenen şatlarda konutlarını alırken, şehirde yaşamak ve köylerini terk etmek istemeyen depremzedelerin durumu aradan geçen 4 yıla rağmen muamma olmaktan öteye geçmedi.

"Çadırlarımızın büyük bir kısmı çürümüş haldedir"

Muhtarlar adına bir açıklama yapan Ovacık köyü Muhtarı Abdulmecit Ertan, "İlçemizde bilindiği üzere, 16 köy 2017 yılında depremden dolayı büyük sıkıntılar yaşadı. 2017 yılında 5,5 şiddetinde bir deprem yaşadık. 2018 yılında yeni bir deprem yaşandı. Bu depremlerin ikisinde de can kaybı olmadı, fakat evlerimiz yıkıldı. 2021 yılıyla birlikte 4'üncü yıla girdik. 16 köyümüzün tümü şu anda çadırlarda yaşıyorlar. Çadırlarımızın büyük bir kısmı çürümüş haldedir. Geriye kalan insanlar şu anda derme çatma konteynırların önüne tahta barakalar kurarak yaşamlarını bir şekilde yürütmeye çalışıyorlar. Köylerimizde bulunan insanlarımızın çoğu da şehire taşınmak zorunda kalıyorlar, onlar da kiralarını veremeyecek durumdalar." dedi.

"4 yıl boyunca sesimizi çıkarmadık, devletten konutlarımızın yapılmasını istiyoruz, ama bir türlü konutlar yapılmadı."diyen Ertan, şöyle devam etti:

Bize burada dediler ki 'Köyünüzde tarıma elverişsiz olan araziniz varsa o arazilerde size yeni konutlar yapacağız.' Birinci etap konutları Samsat merkeze yapıldı, ikinci etap konutları da Samsat merkezinde başlatıldı. Ama bizim konut projelerimiz hala ortada yok. Ben devletime şunu sormak istiyorum, bu konutlar gerçekten yapılacak mı? Yapılacaksa bizim bilgimiz olsun. Köydeki vatandaşlar muhtarları sıkıştırıyor. Vatandaş, konutların ne zaman yapılacağını soruyor. Bizim bilgi alacağımız tek kurum Kaymakamlıktı. Kaymakamlığa müracaat ediyoruz. En son gidebileceğimiz yer ise Adıyaman Valiliğiydi, şu ana kadar bir sonuç almadık. Bugün yarın ihalenin yapılacağını söylüyorlar. Devlet bize konut yapmayacaksa kendi evlerimizi biz yapalım.

"Sesimizi Cumhurbaşkanımıza duyuramıyoruz"

Sorunlarını dile getirdiklerini ancak seslerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaşmadığını belirten Ertan, "Daha dün İzmir'de bir deprem oldu, İzmir'de ki konutların yapımı başladı, Elâzığ'da ki konutların yapımı başladı. Basından duydum Elâzığ'da teslim edilen konutlar var. Biz, ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz yahut sesimizi duyuramıyoruz. Sesimizi duyurduğumuz zaman da Cumhurbaşkanımıza duyuramıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, lütfen sesimizi duy.  İlçemizde deprem olduğu esnada iki bakanımız buraya geldi ve şunu söylediler: 'Samsat'ı köylerle beraber kalkındıracağız.' Bizim köylere daha bir çivi bile çakılmadı. İlçemizin en büyük köyü Taşkoyu köyüdür, Taşkoyu'nun yüzde 60'ı bu memleketten göç etmiştir. Bunlar Sincik, Kahta, Adıyaman'da yaşıyor. Yaz ve ilkbahar dönemlerinde tekrar köylerine dönüp göçebe hayatı yaşıyorlar. Kendi köylerinde çiftçilik yapmaya çalışıyorlar. Çünkü ellerinde herhangi bir meslekleri yok. ikinci etaba başladılar temeller bitti ama sıra köylere gelince proje aşamasına bile varılmamıştır. Bizim net bilgi alabileceğimiz hiç kimse yok." ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra seçmenle birlikte sandığa gitmeyeceğiz"

Samsat köylerinden rekor oranda siyasi iktidara oy çıktığını belirten Ertan, "Köylerde yüzde 92 AK Partiye oy çıktı, kayıtlara bakabilirsiniz. Başta benim köyüm olmak üzere, eğer bundan sonra evler yapılmayacaksa 16 köyün muhtarı olarak şöyle bir karar aldık. Bundan sonra seçmenle birlikte sandığa gitmeyeceğiz. Sonuçta bizim AK Partiye verdiğimiz oyla Meclis'e giden milletvekilleri var. 5 milletvekilinden hangisi köylerimizi ziyaret etmiş?" şeklinde konuştu.

"Elâzığ'da yapılan depremden dolayı devlete teşekkür ediyoruz, aynısını bizler de bekliyoruz"

Elazığ'da meydana gelen depremi hatırlatan Ertan, "Elazığ'daki depremden hemen sonra bakanlık tarafından bir çalışma başlatıldı. Milletvekilleri devreye girdi. Herkes araya girdi, konutlar yapıldı ve teslim edildi. Biz Elâzığ'da yapılan depremden dolayı devlete teşekkür ediyoruz ama aynısını bizler de bekliyoruz. Biz her toplantıya gittiğimizde 'Yapılacak efendim.' diyorlar. Peki, ne zaman yapılacak, günü belli mi? Hayır belli değil. Nasıl bir proje üzerinden çalışma yapılıyor bilmiyoruz. Yani karşımızda bir yetkili yok." diye belirtti.

Önümüzdeki günlerde sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarmak üzere Ankara'ya gideceklerini söyleyen Ertan, "Biz ömür boyu burada beklesek bile buraya bir çivi çakılmayacak. Biz bunun farkındayız. Çünkü 4 yıl bitti 2021'e girdik. Özel idare gelip sadece burada toprak analizi yapmıştır. Jeoloji mühendisi gönderdiler, yerler uygun mudur diye. Bundan başka bir şey yoktur. Vatandaş ve muhtarlar olarak şu ana kadar iki dilekçe kaymakamlık üzerinden valiliğe ondan sonrada AFAD'a gönderdik. Bu dilekçelerin sonucu bizlere gelmedi. Onlar dilekçelerimizi vermemizi istediler. 'Mağduriyetinizi bildirin.' dediler. Onların söylediği şekilde dilekçe verdik, fakat dilekçemizin sonucunu almadık. Hazır konutlar iptal edilmiş. Bize dedikleri şunlar, 'Sayın Cumhurbaşkanımız hazır konut istemiyor.' Daha önce hazır konut alanlar var. Bizim suçumuz nedir? Sadece 'Yeriniz var mı?' dediler, biz de evet var dedik. 'Yerlerinizde konut yapmak istiyor musunuz?' diye sordular biz de evet istiyoruz dedik. Bazı vatandaşlar da 'Arazimiz azdır biz taşınacağız.' dediler. Şimdi hazır konutun peşine düşmüşüz onu da vermiyorlar." şeklinde konuştu.

"Eğer oyumuzu istemiyorsanız bir sıkıntımız yok"

Bağarası köyü Muhtarı Nazif Bilgin ise, "4 yıldır ara ara deprem oluyor. AFAD'a gittik dedi ki 'Sizin bir ihaleniz olacak.' 4 yıl önce 195 bin liraya 2 katlı ev istedik. Şimdi de gelmişler 74 metrekare ev yapacaklar. Biz de bunu kabul etmedik. Kaymakama bildirdik, kaymakam da bizi vali beye yönlendirdi. Vali Bey'den randevu aldık. Biz derdimizi anlattık. Vali Bey bizim için siyasilerin bir şeyler yapabileceğini söyledi. Ben de AK Parti İl Başkanı'na döndüm. Vali Bey bile siyasileri işaret ediyor. Siz bize destek çıkmasanız köylere gelip seçim zamanında oy isteyeceksiniz. Eğer oyumuzu istemiyorsanız bir sıkıntımız yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir