• DOLAR 34.29
  • EURO 37.487
  • ALTIN 2903.394
  • ...
`Türkiye`de halen darbe anayasası geçerli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN- 28 Şubat 1997`de yapılan postmodern darbenin izleri, kronikleşmiş etkileri ve mağduriyetler devam ediyor. Bin yıl süreceği söylenen ve dindarlar üzerinde sürek avı başlatılan 28 Şubat sürecini Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkan Yardımcısı Salih Yıldız ile konuştuk.
 
28 Şubat darbesinin birçok kategoride değerlendirmek gerektiğini söyleyen Yıldız, bunlardan birincisinin Türkiye`deki finansman kayıplarının yaşandığını vurguladı. Yıldız, "28 Şubat`ı birkaç kategoride değerlendirmek lazımdır. Birincisi ekonomik olarak 28 Şubat`ın Türkiye`ye maliyeti ne oldu? Bence 2001 krizinin temel sebebi 28 Şubat sürecindeki o finansman kayıplarıydı. Bunu Başbakanımızda ve diğer ekonomistlerde söylüyor. 28 Şubat sürecinde yaklaşık 200 milyar dolar gibi bir kayıptan söz ediliyor. Türkiye ekonomisi bu kayıbı taşıyamadığı için 2001 krizi bundan dolayı meydana geldi diye düşünüyorum" dedi.

28 Şubat darbesindeki ikinci sıkıntının ise, o dönemdeki mağdurlar ve dava dosyaları olduğuna dikkat çeken Yıldız, 28 Şubat sürecindeki dava dosyalarının tekrardan ele alınmasını ve davaların yeniden görülmesi gerektiğini savundu.
 
Yıldız, 28 Şubat sürecindeki davaların hukuka uygun görüldüğüne inanmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "28 Şubat sürecindeki ikinci sıkıntı o dönemdeki mağdurlar ve o dava dosyalarıdır. Bence 28 Şubat sürecindeki dava dosyaları tekrardan ele alınması ve o davaların yeniden görülmesi gerekiyor. Ben 28 Şubat sürecindeki davaların hukuka uygun görüldüğüne inanmıyorum. Yine orada birçok mağduriyet söz konusu ve keyfi kararlar alındı. 28 Şubat sürecindeki faillerin yargılanıyor olması bugün iyi fakat bu sadece bir kesimle sınırlanmamalıdır. 28 Şubat sürecinin sadece askeri ayağı yoktur. Hem askeri ayağı vardır, hem siyasi ayağı vardır, hem medya yağı vardır ve hem de işdünyası ayağı vardır. Çünkü bir bütünlük içerisindeydi."

Türkiye kendi geçmişiyle yüzleşmeli, yargılanmalı ve temizlenmelidir

28 Şubat sürecindeki Postmodern darbe siyasi, askeri, medya ve işdünyası olan bu dört ayakta Postmodern darbenin ayakları olduğunu dile getiren Yıldız, "28 Şubat darbesi bence bütün bunları kapsamalı ve Türkiye kendi geçmişiyle yüzleşmeli, yargılanmalı ve temizlenmelidir. Kim olursa olsun, ucu nereye kadar giderse gitsin ve kime dokunursa dokunsun bence bu devam etmeli. Türkiye`de halen darbe anayasası geçerli, darbe anayasasıyla yönetiliyor ve 28 Şubat sürecininde bu 12 Eylül anayasasını destekler yasalar çıktı. Halen bu yasaların yüyürlükte durmasından kaynaklı mağduriyetler devam ediyor. Bence sivil ve demokratik anayasayı yapma süreci hızlandırılıp hem 28 Şubat hem de 12 Eylül`deki izlerin tamamı silinip çöpe atılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Geçmişte mağdur olan insanların mağduriyetlerinin giderilebilmesi için 28 Şubat sürecindeki dava dosyalarının tamamı yeni baştan, hukuki bir gerekçe ve altyapıyla değerlendirilip yeniden yargılanması gerektiğini vurgulayan Yıldız, bunlarla birlikte o zamanki mahkûmiyet kararı verilen birçok insanın beraat kararyla bu davaları neticelendirileceğini kaydetti.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir