• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Yemek fabrikası işletmecileri iflasın eşiğine geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve etkisini sürdüren yeni tip Coronavirus (Covid-19) hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandeminin en çok etkilediği bir diğer kesim ise yemek fabrikaları geliyor.

Batman’da da birçok yemek fabrikası, iş yapamadığı ve iflasın eşiğine geldiği için kepenklerini bile açmazken, açık olan iş yerleri ise ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA muhabirine anlatan yemek fabrikası işletmecileri, pandemi süreciyle birlikte iflasın eşiğine geldiklerini belirtti.

Batman’da yaklaşık 100 yemek fabrikasının olduğunu aktaran yemek fabrikası işletmecileri, bu süreçte 30’a yakın işletmecinin kepenklerini indirdiğini, kalanlarının ise ciddi oranda işlerinin düştüğünü ifade etti.

Pandemi nedeniyle işlerinin yüzde 90 oranında düştüğüne dikkat çeken yemek fabrikası işletmecileri, şu ana kadar hiçbir yetkilinin durumlarını sormadığını, yaşadıkları sorunlar ile ilgili yetkililerden destek beklediklerini belirttiler.

 

“Masraflarımızı karşılayamıyoruz”

Yaklaşık 30 yıldır yemek sektöründe çalıştığını söyleyen yemek fabrikası işletmecisi Cemal Keskin, “Son bir yıldır pandemiden dolayı işlerimiz yüzde 90 düştü. Pandemiden önce günlük bin kişilik yemek yaparken şu anda ortalama 100 kişilik yemek çıkarıyoruz. Toplu yemek verdiğimiz iş yerlerin çoğu kapanmış durumda. Şu anda kiramızı bile zor çıkarıyoruz. Personel maaşlarını bile yarısını cebimizden veriyoruz. Önceleri 12 personelle çalışıyordum. Şu anda 6 personelle çalışıyoruz. Şu anda günlük 100 yemek çıkarıyoruz. 10 liradan hesapladığımız zaman bin lira yapıyor. Bu da bizim masraflarımızı bile karşılamıyor. Hafta sonlarında da kısıtlama olduğu için haftanın 5 günü çalışmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“30 yemek fabrikası kapandı”

Birçok yemek fabrikasının kapandığını ifade eden Keskin, şöyle devam etti: “Batman’da yaklaşık 100 yemek fabrikasından 30’a yakını kapatmış durumda. Kalanlar yemek fabrikaları da bizim gibi ayakta durmaya çalışıyor. Düğün salonlarındaki kısıtlama ve yemek yasağı bizi çok etkiledi. Şu ana kadar devletten herhangi bir destek almadığımız gibi kimse gelip bizim sıkıntılarımızı da dinlemedi. Yetkililerden talebimiz en azından durumumuzu görmeleridir.”

“Durumumuzu soran olmadı”

Pandemi nedeniyle yeni açtığı iş yerini kapatmak zorunda kaldığını belirten bir diğer yemek fabrikası işletmecisi Kerem Taş, “Pandemiden iki ay önce açtığım iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Birlikte çalıştığımız toplam 17 kişi şu anda işsiz durumda. 8 aydır kapalı olduğumuzdan kira ve elektrik giderlerimi ödeyemiyorum. Bizimle beraber Batman’da neredeyse 32 tane yemek fabrikası fiilen kapanmış durumda. Daha önce düğün ve taziyelerde günlük ortalama bin 500’e yakın yemek çıkartıyorduk. Şu anda açık olan yemek fabrikalarıyla görüşmemde çoğu günlük 100 ila 150 yemek çıkartıyor.” diye konuştu.

Yemek fabrikası işletmecileri olarak çok zor günler yaşadıklarını vurgulayan Taş, “Bizimle beraber yemek sektöründe çalışan aşçı, bulaşıkçı, kepçeci gibi birçok kişi işsiz olarak bekliyoruz. Şu ana kadar hiçbir yetkili kapımızı çalıp da durumumuzu sormadı. Yetkililerden ciddi bir destek vermelerini talep ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir