• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
100 sivili öldüren Fransa'yı temize çıkarmaya çalıştı!  SÖMÜRGESEVER ORDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL – Fransa'nın Mali'de yürüttüğü Barkhane Operasyonu kapsamında, 3 Ocak'ta Mopti bölgesine bağlı Bounti köyüne düzenlenen hava saldırısının üzerinden günler geçmesine karşın hala birçok soruya cevap aranıyor. Çoğunlukla Fulani etnik grubunun yaşadığı Bounti'deki saldırıda ilk etapta 100 kişinin öldüğü iddia edilse de Fulani dernekleri 19 sivilin yaşamını yitirdiğini, 8 kişinin de yaralandığını duyurdu. Sömürgesever Mali ordusu ise sömürgeci Fransa’yı temize çıkarmaya çalışıyor. Ordu, Fransa'nın bölgede yürüttüğü Barkhane Operasyonu kapsamında düzenlenen ve 100 sivilin öldüğü iddia edilen hava saldırısında sadece teröristlerin hedef alındığını iddia etti.

MALİ ORDUSU, FRANSA'YI TEMİZE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Mali ordusundan, 3 Ocak'ta Mopti bölgesine bağlı Bounti köyünde bir düğün esnasında düzenlendiği iddia edilen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Barkhane Operasyonuna bağlı güçlerin, söz konusu bölgedeki hava saldırısını kesin bir istihbarata dayanarak gerçekleştirdiğinin altı çizildi.

Saldırıda yalnızca teröristlerin öldürüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, aralarında kadın ya da çocukların bulunmadığı ve ölü sayısının 30 olduğu belirtildi. Açıklamada, 100 sivilin öldüğüne ilişkin ortaya atılan gerçek dışı bilgilerin, Mali Ordusu ve partnerlerinin, terörle mücadele çalışmalarını olumsuz etkilediği ortaya kondu.

Öte yandan Fransa'nın ölenlerin tamamının militan olduğu yönündeki açıklamasına Mali ordusundan da destek gelmesi, devletin Fulanilere tutumu noktasında eleştirilere neden oldu.

"MALİ ORDUSUNUN AÇIKLAMASI TAMAMEN GERÇEK DIŞI"

Mali Fulani Kültür Dostları Derneği (Tabital Pulaaku) dış ilişkiler sorumlusu, tıp doktoru da olan ve Mopti bölgesinde yaşayan Aly Diamwali Barry, hava saldırısında ölenlerin tamamının sivil ve silahsız olduğunu söyledi. Köye 3 hava saldırısı düzenlendiğinin altını çizen Barry, ilk saldırıda 16 ve 2'inci saldırıda 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, son saldırıda ise can kaybı olmadığını belirtti. Barry, genç ve yaşlı erkeklerden oluşan kurbanların bir ağacın altında toplandıkları sırada hedef alındıklarını vurguladı.

Mali hükümeti ve ordusunu da etnik ayırımcılık yapmakla suçlayan Barry, "Eğer ölenlerin tamamı Fulani olmasaydı eminim daha hızlı tepki verirlerdi en azından tepkileri farklı olurdu. Onlara göre tüm Fulaniler terörist. Mali Ordusunun günler sonra yaptığı açıklama ise kelimenin tam anlamıyla gerçek dışı." ifadelerini kullandı.

"MALİ ORDUSU NEDEN 4 GÜN BOYUNCA SESSİZ KALDI?"

Mali'deki Segou Üniversitesi Öğretim Üyesi Boubacar Haidara da saldırıdan sonra birçok iddianın ortaya atılmasına rağmen 4 gün boyunca hiçbir resmi açıklama yapılmamasının birçok soru işareti doğurduğunu dile getirdi.

Bölge halkının ölenlerin sivil olduğu konusunda ısrar ettiğinin altını çizen Haidara, "Cevapsız birçok soru var. Barkhane güçlerinin hava saldırısı görevi suistimal miydi? Eğer değilse neden siviller hedef alındı? Mali ordusu neden 4 gün boyunca sessiz kaldı?" diye konuştu.

MALİ'DEKİ BOMBALAMAYI GERÇEKLEŞTİREN BARKHANE OPERASYONU'NUN SİVİL ÖLÜMLERİ KARNESİ KABARIK

Mali'de 3 Ocak'ta Mopti bölgesindeki bir köye düzenlenen ve 100 kişinin öldüğü iddia edilen hava saldırısı, dikkatleri, Fransa'nın bölgede yürüttüğü Barkhane Operasyonu'na ve ülkede geçmişte yaşanan benzer sivil ölümlerine çekti.

Mali'de yayın yapan Studio Tamani radyosuna konuşan yerel yetkili Adama Griaba'nın, Bounti köyündeki bir düğün sırasında hava saldırısı düzenlendiğini ve ölü sayısının 100 ila 150 olabileceğini söylemesi, Barkhane Operasyonu'na bağlı güçlerin, sivilleri öldürmüş olabileceği şüphesini doğurdu.

Yerel basına konuşan görgü tanıkları, militanların köydeki düğüne gelerek erkeklerin kadınlardan ayrı bir noktada durmasını söylediğini ve saldırının o esnada gerçekleştiğini ifade etti.

Fransız ordusu ise aynı tarih ve bölgede bir hava operasyonu yaptığını ancak sadece militanların hedef alındığını kaydetti.

Fransız basınında da geniş yankı bulan olay ve iddialar, akıllara Barkhane Operasyonu kapsamında yaşanan sivil ölümleri getirdi.

BARKHANE OPERASYONU'NDA KATLEDİLEN ÇOCUK GİZLİCE GÖMÜLDÜ

Mali'de 30 Kasım 2016'da, Fransız güçlerinin 10 yaşındaki bir çocuğu katlettiği ve gizlice gömdüğü 2017 Ocak'taki Afrika-Fransa Zirvesi'nde ortaya çıkmıştı.

Fransız askeri birliklerinin muhbir olduğunu iddia ettiği çocuğun çobanlık yaptığı öğrenilmişti.

Fransız ordusundan yapılan açıklamada, "çocuğun ölümünden üzüntü duyulduğu" belirtilse de yapılanın meşru olduğu vurgulanmıştı.

MALİLİ ASKERLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

Yine 2017'de Fransız birliklerinin "kurbanı" bu sefer de Mali askerleri olmuştu. El Kaide'ye bağlı bir grup tarafından esir alınan 11 asker, Fransız özel birliklerinin 23 Ekim 2017'de düzenlediği baskında yaşamını yitirmişti.

Barkhane Operasyonu'ndan yapılan açıklamada ise olayda ihmal ya da görevi kötüye kullanma olmadığının altı çizilmişti.

UYARI ATEŞİ BİR SİVİLİN CANINI ALDI

Eylül 2020'de de Gao'nun kuzeydoğusunda Barkhane birliklerinin olduğu bölgeye ilerleyen ve dur çağrılarına uymayan bir otobüse ateş açılmıştı. Olayda bir sivil ölmüş, iki kişi yaralanmıştı.

Olaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada ise otobüstekilerin "intihar bombacısı olma ihtimalinin yüksekliğine" vurgu yapılarak zemine yapılan uyarı atışının camdan sekerek otobüsün içindekileri yaraladığı kaydedilmişti.

2013'TEN BERİ 50 FRANSIZ ASKERİ ÖLDÜ

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 2014'te "Barkhane Operasyonu'nu" başlatmıştı. Operasyonda 7'si bu yıl olmak üzere 2013'ten bu yana 50 Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde mücadelesine destek için oluşturulan "G5 Sahel Gücü" adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların mevcudiyeti, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir