• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Tüketiciler mağdur oluyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Maliye Bakanlığı`nın e-haciz uygulamasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, \"Yapılan e-haciz uygulamalarına yenilerinin eklenmesi tüketicilerin mağduriyetini arttırıyor. Anayasa`ya aykırı bu uygulamaya son verilmediği takdirde yargı yolu kaçınılmaz olacağını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

Firmalar tüketicilerin hareket etmesi engelliyor
Vergi dairesi, alacaklarından dolayı işverenlerin veya daha önceden vergi borcu kalmış olanların veya motorlu taşıtlar vergisinden borçlu olanların şirket veya şahsi banka hesaplarına e-haciz uyguladığını vurgulayan Kaya, \"Yapılan uygulama ile firmaların ve tüketicilerin hareket etmesi engellenmektedir. Firmalar banka yolu ile ödemeleri gereken cari borçlarını, kredilerini, kira ve personel maaşlarını ödeyememekte; hakeza tüketiciler de geçimlerini sağlamak, kredilerini ödemek noktasında aciz duruma düşmektedir\" dedi

Devlet kayıt dışılığı sürüklüyor
Anayasa`nın 48. maddesi, \"Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbestlik olmasına rağmen e-haciz uygulaması ile teşebbüs gücü kırıldığını vurgulayan Kaya, \"Kişilerin maaş alamaması nedeni ile çalışma özgürlükleri engelliyor. Banka hesabına haciz uygulandığı için kanunen zorunluluk olan cari borç, kira ve maaşların banka yolu ile ödenememesi işverenlerin suç işlemesine zemin hazırlamakta; daha ağır sonucu ise kayıt dışılığın teşvik edilmesidir\" şeklinde konuştu.

Önü alınamaz sorunlar yaşanacak
Bahsedilen sorunlara rağmen, e-haciz uygulamasının gayrimenkul ve araçlar üzerinde gerçekleştirilecek olmasının önü alınamaz sorunların yaşanacağını belirten Kaya, \"Maliye Bakanlığı sosyal yönünü unutarak tahsilât fonksiyonu ile akıllarda yer etmiştir. Vergi teşkilatı yakaladığından değil, kazanandan vergi almayı sağlayacak sistemi uygulamaya koyduğu takdirde Cumhuriyet tarihinin büyük bir devrimini gerçekleştirecektir. Etkin vergi denetimi, adil ve sade kurallar getirilerek kazanandan vergi alınması sağlanmalıdır\" ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir