• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Van halkı imarın akıbetini merak ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van şubesi düzenlediği basın açıklamasıyla ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi`ne tepki gösterdi. Şube binasında düzenlenen basın açıklamasını TMMOB İKK Sekreteri Şemsettin Bakır okudu.

 

Van`ın en son imar planının 1996`da yapıldığını hatırlatan Bakır, uygulanmaz hale gelen planlar neticesinde Van`da yaşanan depremler sonrasında yenilenme yoluna gidildiğini ve bunun neticesinde Van Belediyesi ara bir formül ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eli ile revize imar planı yaptırma yoluna gittiğini söyledi. 8 Şubat 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van belediyesi arasında bir protokol imzalandığını bildiren Bakır, \"Bu protokoldeki en büyük sorun belediyenin elindeki yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesidir. Başka bir deyişle Van Belediyesinin yapılacak revize imar planı üzerinde hiçbir hakkı yoktur. 8 Şubat 2012 tarihinde imzalanan protokol ile İlave-Revize imar plan süreci başlatılmıştır. Buna istinaden Çevre ve Şehircilik bakanlığı Van`ın jeolojik etütlerini hazırlatmıştır. Daha sonra Van revize imar planının yapım işini UTTA Planlama AŞ`ye ihale etmiştir. Bu ihale kapsamında yaklaşık 15 bin hektar alanı kapsayan revize ve ilave plan 2 etap halinde hazırlanacaktır. Planın 1. Etabı Çevre ve Şehircilik müdürlüğü ve belediyeye tarafından askıya çıkarılmıştır. 30 Kasım 2012 tarihi itibariyle itiraz süresi dolmuş olan plan askıdan indirilmiştir. 1. Etap planına halktan 1200`e yakın itirazlar olmuştur. Ancak bugüne kadar itirazlarla ile ilgili Bakanlık tan açıklama yapılmamıştır\" dedi.

 

\"İnşaat sektörü durma noktasına gelmiştir\"
İmar planın açıklanmaması nedeniyle protokol gereği belediye tarafından imar faaliyetlerinin durdurulduğunu söyleyen Bakır, \"Bu nedenle Van`ın ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir. Kısaca inşaat kaynaklı Van`ın ekonomisi felç olmuştur. İnşaat sektörünün durdurulması ile Mimarlar, Mühendisler, inşaat malzemesi satan esnaflar, emekçiler ve Belediye dahil olmak üzere, tüm Van halkı zarar görmüştür. Halkımız bu zor duruma daha yaşanabilir kent beklentisi içinde sabır göstermiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van belediyesi tarafından imzalanan Protokolün hazırlanmasında ve daha sonraki planlama aşamalarına sivil toplum örgütleri ve meslek odaları tüm uğraşılara rağmen dahil edilmemişleridir\" ifadelerini kullandı.

 

Van Belediyesi`nin 8 Şubat 2013`te kamuoyuna bildirmesi gereken açıklamayı 17 gün sonra açıkladığına dikkat çeken Bakır, konunun Meslek Odaları ve Sivil Toplum Örgütleri ile paylaşılmamasının da Van Belediye açısından bir eksiklik olduğunu kaydetti.

 

\"Halk bilgilendirmelidir\"
Van belediyesi ve ilgili bakanlığa seslenen Bakır, \"Van`ın imarının akıbeti konusunda konu ile ilgisi olan STK`ları, TMMOB`ni ve halkı bilgilendirmelidir. Bundan sonra izlenecek çözüm yoları, kentin sivil toplum örgütleri ile meslek odalarını dahil edilerek yol haritası belirlenmeli, inşaat sektörü ayağa kaldırılmalı Van`ın imarı Vanlıya yakışır şekilde yapılmasının yoları tespit edilip biran önce hayata geçirilmelidir\" ifadelerini kullandı. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir