• DOLAR 35.502
  • EURO 36.662
  • ALTIN 3054.98
  • ...
`28 Şubat ekonominin balans ayarını bozdu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 28 Şubat post modern darbesiyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında 28 Şubat`ın Türkiye ekonomisine verdiği zarara değinen Özgenç, "Çıkar çevreleri kendi menfaatleri uğruna halkın seçtiği iradeyi hiçe sayarak, ülkeyi uçurumun eşiğine getirdiler. 28 Şubat sürecinde `Demokrasiye balans ayarı yaptık` diyenler, gerçek anlamda ülke ekonomisinin balans ayarını bozmuş, ekonomiyi uçurumun kenarına itmiş ve Türkiye`yi IMF`ye muhtaç duruma düşürmüşlerdir. Pozitif olmayan ve siyasi gerginliklerden fazlası ile nasibini alan reel sektörümüz içinden çıkılamayacak bir duruma sürüklenmiştir." dedi.

 

28 Şubat döneminde Türkiye`nin önünün, çıkar ve siyasi ikbal peşinde olan karanlık odaklarca kesildiğini belirten Özgenç, "Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu`nun `28 Şubat sürecinin ülke ekonomisine maliyetine` ilişkin raporunda zararın boyutlarının korkutucu rakamlara çıktığı görülüyor. Raporda, 28 Şubat depreminin artçı sarsıntılarıyla birlikte ülke ekonomisine yüz milyar dolar civarında zarar verildiği belirtilmiştir. Bu maliyet ise, masum halkın sırtına yüklenmiştir. `Demokrasiye balans ayarı yaptık` diyenler, Türkiye`yi şarampole yuvarladılar." ifadelerini kullandı.

 

"28 Şubat`ın ardından kriz geldi"
Sermayenin, ressam tablosu gibi renklendirildiğini, ticari kuruluşlar ve esnafın fişlendiğini hatırlatan Özgenç, "İşletmenin yaptığı istihdama verilen zarara bakılmaksızın, ticaretin önü kesildi. Devlet bankalarından aldıkları krediler kesilerek, vadesinden önce geri istenerek, ihaleleri iptal edilerek ve yeni ihale verilmeyerek özellikle Anadolu sermayesine çok büyük bir darbe vuruldu. Dolayısıyla Türkiye dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girememişse, bunun en önemli nedenlerinden biri, 28 Şubat`ta demokrasinin kesintiye uğratılmasından ötürü ekonominin felç olmasıdır." dedi.

 

Ülkenin kaçınılmaz bir gerginlik havasına sokulduğu o dönemde birilerinin fırsatçılık yaparak, siyasi ve ticari rant elde ettiklerine dikkat çeken Özgenç, "Bazıları holdinglerin yönetiminde, bazıları da bankaların tepe yönetiminde bulunarak finans kuruluşlarının hortumlanmasının bizzat içinde bulunup, soyguna ön ayak oldular. Nihayetinde bankacılık görevini yerine getiremeyecek hale gelen şirketlerin yönetimlerine TMSF tarafından el konuldu. 28 Şubat`ın ardından 2001 krizi geldi. Burada birçok banka battı, Türk ekonomisine on milyarlarca lira zarar yazıldı ve ülke en az 20 yıl geriye gitti." ifadelerine yer verdi.
28 Şubat`ın organize bir hareket olduğunu ve içinde asker, sivil toplum, medya, iş dünyası ve devletin farklı kurumlarından pek kişinin olduğunu vurgulayan Özgenç, "İşin en acı yanı ise, sivil toplum kuruluşlarının bu darbenin yardım ve yataklığını yapmalarıdır. O dönemde kendilerini beşli çete olarak adlandıran, TOBB, Türk-İş, TİSK, DİSK ve TESK ülke ekonomisinin tekerine çomak sokmuşlardır." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir