• DOLAR 35.466
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3072.2
  • ...
Gazeteciler bu kez kendi haklarını aradılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin`de yayınlanan ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan desteği alan 16 gazetenin, satın almalar ve ortaklıklar yoluyla birleşerek 8`e indirilmesinin ardından gazete patronları tarafından bir kısmı işten çıkarılan ve diğer bir kısmı da işten çıkarılmakla tehdit edilen gazeteciler, Basın İlan Kurumu Mersin Şubesi önünde eylem yaparak bu duruma tepki gösterdiler. \"Herkesin hakkını aradık, sıra bizde\" pankartı ve \"Reklamcı değil, gazeteciyiz\", \"Gazeteciler özgürdür özgür kalacak\", \"Yaşasın basın emekçilerinin onurlu mücadelesi\" şeklinde dövizler taşıyan gazeteciler, Basın İlan Kurumu`nun bu hukuksuzluğa bir an önce müdahale etmesini istedi.

 

Gazeteciler adına açıklama yapan Çukurova Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Cankan Adiloğlu, Basın İlan Kurumu`nun öncülük ettiği bu birleşmenin, Mersin`deki gazetelerin ekonomik gücünü artıracaktı. Ekonomik gücün artması da daha kaliteli, kente duyarlı, gerçek anlamda gazete diyebileceğimiz gazetelerin sahaya inmesini sağlayacaktı. Ancak birleşme kararından kısa süre sonra, Basın İlan Kurumu`nun ve gazete sahiplerinin biz çalışanlara verdiği sözlere rağmen, birleşmenin basın çalışanlarının sorunlarını gidermediği aksine artırdığı ortaya çıktı\" dedi. Farklı zamanlarda bazı arkadaşlarının, gazete sahipleri tarafından keyfi şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Adiloğlu, \"Bazı gazetelerde çalışanlara, işten çıkarılacakları gayrı resmi olarak bildirildi. Yaşadığımız gerçek budur: Gazete sahipleri, Basın İlan Kurumu`nun denetlemedeki eksiklerinden ve yasal boşluklardan faydalanıp `muhabir kıyımı` yapmak için fırsat bekliyor\" ifadelerini kullandı.

Özlük haklarımız gasp ediliyor
Mersin basının bu yeni döneminde, basın emekçilerinin ücretlerinin daha insani şartlara yükseltilmesi için gazete sahiplerini daha duyarlı olmaya davet eden Adiloğlu, \"Gazete sahiplerinin, çalışanların asgari geçim indirimi, yıllık ikramiyeler, yıllık izinler, yemek ve yol giderleri konusunda yasalara ve iş ahlakına uymalarını önemle talep ediyoruz. Bunun yanı sıra, fikir işçilerinin iş güvencesinin sağlanması, keyfi yere işten çıkarmaların engellenmesi taleplerimiz hâlâ ve eskisine nazaran daha da günceldir, acildir\" şeklinde konuştu.

 

Basın İlan Kurumu görev başına
Basın İlan Kurumu`nun, her bir gazetenin, resmi ilan alabilmek için gerekli olan asgari personel sayısına uyup uymadığını denetlemekle de görevli olduğunu hatırlatan Adiloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: \"Daha nitelikli Mersin basını için birleşmeye öncülük eden Basın İlan Kurumu`nun, gazetelerin asgari kadro ilkesine uyup uymadıkları konusunda daha titiz davranmasını, `naylon` personel aldatmacasının önüne geçmesini, resmi ilan almanın birincil ve en önemli koşulunun 7 personel çalıştırmak olduğunu kesin ve net bir dille gazete sahiplerine hatırlatmasını talep ediyoruz. Resmi ilan desteği alan yerel gazeteler, kamunun desteklediği kuruluşlardır ve bu desteklemenin amacı hem istihdam yaratmak hem de çok sesliliğe katkı sunmaktır. Kamu desteğinin amacı, gazete sahiplerine yüksek kâr sağlamak değildir! Hem Basın İlan Kurumu`nun, hem de Mersin`deki gazete sahiplerinin, yasalarla çerçevesi çizilen bu gerçeğe göre hareket etmesini basın çalışanları olarak talep ediyoruz.\" (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir