• DOLAR 34.308
  • EURO 37.683
  • ALTIN 2920.987
  • ...
Yeryüzü doktorları Moritanya`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MORİTANYA - 2007 yılından bu yana \"Gülümseyen Çocuklar Projesi\" kapsamında Filistin, Gazze ve Yemen başta olmak üzere 15 farklı ülkede ameliyat ve tedaviler gerçekleştiren ve dudak- damak yarığından muzdarip çocukları gülümseten, Yeryüzü Doktorları`nın 16. durağı Moritanya oldu.


Gönüllü uzman sağlık ekibi, uzun zamandır doktor bekleyen hastaları beş gün boyunca muayene ve tedavi etti. Plastik cerrahi uzmanları yarık damak-dudak ameliyatları yaparak, çocukları gülümsemelerini sağlarken, beyin cerrahları, yaptıkları ameliyatlara ek olarak poliklinik hizmetleri verdi.

Ekipteki dâhiliye ve çocuk doktorları, 300`e yakın hastaya poliklinik hizmeti verdi. Diş Hekimi, komplike ağız diş cerrahisi uygulamaları yaparak, yerel hekimlere eğitimler verdi. Fizyoterapist uzmanları ise, yetişkin ve çocuk birçok felçli hastaya egzersizler göstererek aileleri ve hastane personelini bu konuda eğitti.


Bir tonluk tıbbi malzeme
Yeryüzü Doktorları, poliklinik ve ameliyat hizmetlerinin yanı sıra bir tonluk tıbbi malzeme ile Fatih Belediyesi tarafından bağışlanan yirmi adet tekerlekli sandalyeyi de Moritanya`ya götürdü. Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Fatih Belediyesi ve TİKA`nın katkılarıyla temin edilen malzemelerin bir kısmı ameliyat sırasında kullanıldı. Kalan malzemeler de tekerlekli sandalyeler ile birlikte Moritanya Sağlık Bakanlığı`na teslim edildi.


Sahada yaptıkları tıbbi çalışmalara ek olarak anne ve çocuk sağlığı, beslenme bozukluklarının tedavisi ve sayıları 70 bini aşan Malili mülteciler sorunu gibi konulara çözüm bulma amacıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileriyle görüşmeler yapan Yeryüzü Doktorları, Moritanya Sağlık Bakanı Ba Housseinou HAMADİ ile de uzun vadeli ve kalıcı sağlık projeleri ile ilgili görüştükten sonra bölgeden ayrıldı. (Cihat Kaçar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir