• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kuraklık balıkçılığı da olumsuz etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Fatih ilçesinin Kumkapı semtinde "Tarihi Kumkapı Balıkçıları Hali" olarak bilinen ve Marmaray’ın inşasından 3,5 yıl sonra sahilde kendilerine tahsis edilen mekânda hizmet vermeye başlayan balıkçılar, balık fiyatları ve satışları ile ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

Daha önce kendilerine tahsis edilen mekânın tanınmaması ve dışarda görünmemesi sebebiyle müşteri çekemediklerini, ayrıca yetersiz altyapı sebebiyle ciddi sorun yaşadıklarını kaydeden esnaf, bu kez hava sıcaklıkları, kuraklık ve yağışın az olması sebebiyle denizde önceki senelere göre bereketin az olduğunu, bunun balık fiyatları ve satışlarını da olumsuz etkilediğini söylediler.

"Hava şartlarından dolayı hamsi ve istavrit olmuyor"

Balık sezonunun bir süreç olduğunu ve her ay farklı balığın denizde yoğun olarak görüldüğünü söyleyen balıkçılardan Ramazan Kaya, "9 ve 10'uncu ayda palamut ile sezon başlıyor. Vatandaşlarımıza satışlarımızı gerçekleştirdik. Sonra çinekop satışlarımız başladı. Çinekopu 30 ila 35 lira arasında satışa sunduk. Şimdi ise 50-60 TL arasında seyrediyor. Hava şartlarından dolayı hamsi ve istavrit olmuyor." dedi.

"Bazı haber kanalları balık fiyatları konusunda halkı yanlış bilgilendiriyor"

Bazı televizyon kanallarının Trabzon limanına giderek çekim aldıklarını ve oradaki fiyatların halk tarafından baz alınması sebebiyle satışlarda müşteri ile sorun yaşadıklarını belirten Kaya, "Kameraman arkadaşlar 'Hamsi bol' diye çekim yapıyorlar. 10-15 lira diye fiyat gösteriyorlar. Ertesi gün halk buraya akın ediyor. Fiyatları görünce de 'haberlerde izledik fiyatlar düşmüştü neden burada 30 lira?' diyorlar. Biz de halka cevap vermek zorunda kalıyoruz. Hamsi ve istavritte o kadar yoğunluk yok ama balık çeşitlerimiz var. Hava şartları normale dönerse hamsi ve istavrit de bollaşırsa fiyatlar 10-15 TL'ye düşer inşallah." diye konuştu.

"Restoranların kapalı olması bizim için ayrı bir sorun"

Pandeminin gelmesi ve balıkçılar çarsının yeterince tanınmaması sebebiyle balık satışlarının az olduğunu söyleyen Kaya, "Çarşının planından dolayı dışarıdan bakıldığında burada balıkçılar var mı yok mu belli değil. Avrasya'nın buradan geçmesi ve çarşı planının doğru yapılmaması bizleri çok kötü etkiliyor. 40 yıllık çarşı esnafına çok büyük bir eziyet oluyor. Sadece biz değil müşteriler de sorun yaşıyor. Müşterilerimiz gelemiyor, satışlarımız düşük. Restoranların kapalı olması bizim için ayrı bir sorun. Bu gibi sorunlardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"Balıkların buraya göç etmesi için kar yağması gerekiyor"

Pandemi ile birlikte restoranların kapandığını, bunun da balık fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Erdoğan Gül, "Talebin azalmasıyla birlikte balık fiyatlarında düşüş yaşandı. Hamsinin günlük fiyatı 20 ila 30 TL arası değişiyor. Çinekop 40-50 TL ve kalkan balığı ise 100 ile 200 TL arasında fiyatları günlük değişiyor. Pandemi ile birlikte balık fiyatları bayağı düştü. Havaların soğumamasından dolayı deniz sularının ısısı halen yüksek. Bu da balık göçünü engelliyor, balığın iyi beslenememesine neden oluyor. Kar da yağmadı. Kuraklık gözüküyor; aslında sorun bayağı ciddi. İnsanlık için hayırlı olur inşallah. Birinci aydayız ama halen kar düştüğü, yağmur yağdığı yok. Bu da balık göçünü engelliyor. Kar yağarsa kuzeyde bulunan balıklar buralara iner. Balık halen Karadeniz'de. Balıklar, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan sularında. Balıkların buraya göç etmesi için kar yağması gerekiyor." dedi.

"Tam düzeldik derken pandemi çıktı"

Gül, "İnsanların maddi durumları da düştü. Bırakın balığı insanlar evine ekmek götüremiyor. Balıkçılar çarşısındaki düzenlemeler de uzun sürünce müşterilerimizi kaybettik. Sağ olsun Cumhurbaşkanımızın katkıları ile yapıldı ama geç yapıldı. Bundan da bayağı bir yara aldık diyebiliriz. Tam düzeldik derken pandemi çıktı." diye konuştu.

"Çinekop, sarıkanat geçtiğimiz yıllarda yoktu ama bu sezon var"

Hava şartları sebebiyle balıkların yeteri kadar olmadığını söyleyen Muammer Arduç, "Denizin ısısı halen sıcak olduğu için balık dipte. Geçen senelere nazaran balık var. Çinekop, hamsi, barbunya ve tekir, bunlar şu anda az da olsa vatandaşı tatmin ediyor. Çinekop, sarıkanat geçtiğimiz yıllarda yoktu ama bu sezon var. Fiyatları da normal." şeklinde konuştu.

"Yetkililer bir an önce buraya bir çare bulsunlar"

Dışarıda balık satışlarının bir şekilde yapılabildiğini ancak tarihi Kumkapı Balıkçıları'nın yerinin tanınmaması sebebiyle satış yapamadıklarından dert yakınan Arduç, şu ifadeleri kullandı:

"Tarihi Kumkapı Balıkçıları 6 senedir bitmiş durumda. Neden mi? Giriş ve çıkışlarımız kapalı. Açık cezaevi gibi. Tanıdık müşterilerimize balık satışı yapabiliyoruz. Yetkililere sesleniyorum, böyle giderse dükkânı kapatıp gideceğiz. Durumlar hiç iyi değil. Vatandaşın burayı öğrenmesini bekliyoruz ama ne çare, girişler çıkışlar belli değil. Vatandaşlar geliyor ama zor buluyorlar burayı. Vatandaş yeri bulamayınca da geri gidiyor. Biz de balıkları bir tezgâha bir içeri taşıyıp duruyoruz. Bu şekilde ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum. Yetkililer bir an önce buraya bir çare bulsunlar." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir