• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İl Sağlık Müdürlüğü yazılı mesajda, “Tüberküloz hastalığı, solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır.  2-3 haftadan uzun süren öksürük şikâyeti olan ve akciğer bulguları antibiyotik tedavisi ile düzelmeyen hastalarda tüberküloz araştırılmalıdır. Solunum ve damlacık yolu, öksürme, hapşırma vb. ile bulaşan hastalıklardan korunmada basit kişisel önlemlerin alınması bulaşıcı hastalıkları önemli ölçüde azaltmaktadır. Tüberkülozdan korunma, toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir konudur. Tüberküloz basiliyle karşılaşma sonucu gelişen enfeksiyon, vücut direncinin düştüğü durumlarda aktif hastalık gelişimine yol açmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

“Düzenli tedavi gerekir”             

Tüberküloz tedavisinde en önemli faktörün ilaç kullanımına bağlı olduğu belirtilen mesajda, “Verem tanısı konulan hastalarda, gecikmeden ilaç tedavisine başlamak gerekir. Ülkemizde genel olarak başlangıç döneminde dört ilaç, idame tedavisinde ise en az iki ilaç kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar, hastanın balgamındaki tüberküloz basil sayısını hızla azaltmaktadır. Aynı zamanda öksürük sayısı da azalmaktadır. Bu nedenlerle tedaviye başladıktan bir süre sonra verem hastaları bulaştırıcılıklarını yitirmektedirler. Tedavi başarısında yeterli sürede düzenli ilaç kullanımı en önemli unsurdur. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler.” denildi.

“Tüberküloz bulaşmasının önlenmesi gerekir”

Hastaların, bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanması, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatması gerektiği belirtilen mesajın devamında,

“Hastanın en azından balgam mikroskobisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır. Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür. Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri bardak, tabak, kaşık, çatal, nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir.” vurgusu yapıldı.

“Muayeneler ücretsiz yapılmaktadır”

Mesajda son olarak şu ifadeler kullanıldı: “Tüberküloz hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Ülkemizde BCG aşısı, doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Teşhis ve tedavideki kaliteli hizmetlerin sonucunda, tüberküloz mortalite (ölüm) hızı dünya genelinde yüz bin de 20, DSÖ Avrupa Bölgesinde yüz bin de üç iken Türkiye’de yüz bin de birin altındadır. Hedefimiz ‘Verimsiz bir Türkiye, Verimsiz bir Batman.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir