• DOLAR 34.604
  • EURO 36.293
  • ALTIN 2926.948
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sadece 2020 yılına değil herhalde insanlık tarihine de acı bir damga vurdu. Salgınla birlikte dünyada çok ciddi siyasal, ekonomik ve sosyal kasırgalar tetiklendi. Henüz bu kasırgaların daha başlarında olduğumuza inanıyorum. Çünkü özelikle küresel ekonominin yediği ağır darbenin artçı şokları önümüzdeki süreçte daha sancılı bir tablo ile karşımıza çıkabilir. Tabii ki ümitsiz ve karamsar bir senaryo üretmek gibi bir amacımız yok ama çoğu şeyin tozpembe olmadığı, olamayacağı da bir gerçek.

Pandemi sürecini tüm yönleri ile değerlendirdiğimizde kim ne derse desin Türkiye dünyanın birçok ülkesine nispeten daha başarılı geçiriyor. Evet, özellikle ekonomi yönetiminde sık sık dile getirmeye çalıştığımız birçok soruna rağmen “diğer ülkelerle kıyaslandığında” süreç iyi idare edildi.

Fakat olması gereken başarı ya da asıl başarı çıtasına ise ne yazık ki henüz ulaşılmış değil. Sorunlar hala devam ediyor. Örneğin tüm dünyada merkez bankları faizleri sıfıra doğru çekerken; TCMB’nin Türkiye’yi dünya faiz rekortmeni yapması, asgari ücretin sırtına yüklenen vergi ve prim yükleri nedeniyle çalışanın açlık sınırına mahkum edilmesi ve daha 2021 başlar başlamaz yağmaya başlayan zam yağmurları bu sorunlardan sadece birkaçıdır diyebiliriz…

DOĞALGAZA ZAM

Doğalgazda ocak ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde, ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, aralıkta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

ELEKTRİĞE DE ZAM GELDİ

Elektrik tarifelerinde tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere yaklaşık yüzde 6 zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Resmi Gazete'deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6 artışa gidildi. Söz konusu oran, tarife gruplarına göre ufak çaplı değişiklikler gösterebiliyor.

DEĞERLİ KAĞIT BEDELLERİNE ZAM

Yeni yılda pasaport ve ehliyet dahil bazı vergi ve harç tutarlarında, yüzde 9,11 olarak belirlenen zam oranıyla artışa gidilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni zamlar 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek. Yapılan yeni zamlara göre pasaport harçları da 1 Ocak'tan itibaren şu şekilde belirlendi: süresi 6 ay olanlar için 227,20 lira,

1 yıl olanlar için 332,10 lira, 2 yıl olanlar için 542,20 lira, 3 yıl olanlar için 770,20 lira, 3 yıldan fazla süreli olanlar için 1085,40 lira.

EHLİYET HARÇLARI ZAMLANDI

2020'de 751,70 lira olan B sınıfı ehliyet harcı 2021 yılında 820,10 liraya çıkacak. A sınıfı ehliyet harçları ise 249,30 liradan 272 liraya yükselecek.

MAHKEMEYE BAŞVURMA HARÇLARI DA…

Gelecek yıl mahkemeye başvurma harçları 27,20 liradan, icraya başvurma harçları 59,30 liradan başlayacak. İflasın açılması veya konkordato isteğiyle masaya katılma harcı 97,70 lira olacak.

BU ZAMLAR ÇOK MU ACİL Dİ?

Şimdi ekonomi yönetimine şöyle bir soru sormak istiyoruz; tamam pandemi süreci nedeniyle zor durumdaki esnafa, işverene vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyorsunuz, eyvallah, güzel…

Ama bu gelen zamlar, bir taraftan verirken öte taraftan verdiğini almak değil midir?

Merak ediyoruz; bu salgın sürecinde zaten zor durumda olan vatandaşa bir de bu zamları yüklemek çok mu acildi?

Bu zamlar yapılmayınca ekonomimiz çok mu sarsılacaktı?